Börsen dyker trots H&M:s succé

Stockholmsbörsen handlades ned på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. H&M utmärkte sig på uppsidan efter en överraskande stark rapport medan skog och banker tillhörde förlorarna.

Klockan 14.00 var OMXS30 0,9 procent lägre till noteringen 948,5. Omsättningen uppgick till 10,2 miljarder kronor.

H&M steg med hela 7,3 procent till 343:50 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Resultatet överträffade analytikernas snittestimat med 5 procent och även bolagets omsättning för kvartalet var högre än väntat. Men analytikerna imponerades framför allt av lagernivån.

– Det här var en otroligt bra lagernivå, vilket sätter fokus på nästa kvartal. Hade bruttomarginalen varit bra på bekostnad av att varulagret sett sämre ut skulle det inte ha varit så bra. Den risken ser dock begränsad ut i nuläget, säger en analytiker.

Stora Enso R föll med 6,8 procent till 61:75 kronor efter att bolaget återigen vinstvarnat för det andra kvartalet och spår nu att rörelseresultatet exklusive engångsposter blir cirka hälften av vad det var motsvarande period i fjol. Nedgången på årsbasis orsakas främst av ett fortsatt otillfredsställande resultat för affärsområdet Wood Products, ökade kostnader för massaved, inverkan av allt högre oljepriser, negativa valutakurseffekter samt underhålls- och tekniska produktionsavbrott under andra kvartalet 2008.

Cirka 40 minuter efter Stora Ensos vinstvarning var det nästa skogsbolags tur att krypa till korset. UPM Kymmene tror att rörelseresultatet för 2008 kommer att bli lägre än under 2007. Tidigare bedömning var att resultatet skulle ligga i nivå med 2007. UPM-aktien tappade över 4 procent i Helsingfors på beskedet.

– UPM Kymmenes vinstvarning är inte lika negativ som Stora Ensos”, säger en analytiker till Thomson Financial News och tillägger att UPM Kymmenes stora exponering mot magasinpapper bör hjälpa bolaget under den andra hälften av året.

Banksektorn som återhämtat sig något de senaste dagarna vände åter ned i likhet med sektorn i Europa. Swedbank A tappade 2,9 procent till 134 kronor och SEB A var 2,8 procent lägre till 123:25 kronor. Nordea sjönk med 1,7 procent till 90:40 kronor och SHB A sänktes med 2,3 procent till 152 kronor.

Morgan Stanley har kommit med rapport under onsdagen och den var i linje med förväntningarna och fick ingen tydlig påverkan på sektorn eller marknaden i stort. Finanssektorn pressades däremot på bred front i New York under tisdagskvällen efter en analys från Goldman Sachs där analytikerna spådde att de amerikanska finansbolagen behöver 65 miljarder dollar i nytt kapital samt att kreditkrisen inte kommer att nå sin topp förrän första kvartalet 2009.

Verkstadsbolagen handlades överlag ned men ett undantag var Electrolux B som klättrade 1,8 procent till 83:25 kronor. Enligt uppgift till Nyhetsbyrån Direkt går det ett rykte på marknaden om att Investor kan komma att lägga ett bud på Electrolux. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med ser att det i dagsläget finns en sannolikhet för ett bud och pekar bland annat på en skatteffekt från avknoppningen av Husqvarna och att aktien är nedtryckt samt att Investor sitter på en rätt stor post pengar genom att de avtalat om försäljning av sina Scaniaaktier.

Boliden tappade 3,6 procent till 53:50 kronor efter att HSBC sänkt rekommendationen för aktien till undervikt från tidigare neutral med riktkurs 55 kronor från 80 kronor. Motiveringen till sänkningen är att HSBC förväntar sig ett lägre zinkpris än tidigare.

En annan förlorare var Cision som föll med 9,6 procent till 18 kronor. Först meddelade Triton, som via bolaget Cyril har lagt bud på Cision, att det fått in 65,0 procent av aktierna i Cision. Några minuter senare meddelade Cision att det under april 2008 hade en planenlig resultatutveckling men en väsentligt svagare utveckling under maj.

SAS handlades ned med 4,3 procent till 40:30 kronor efter att Morgan Stanley sänkt riktkursen till 26 kronor per aktie från tidigare 30 kronor. Aktien tyngdes dessutom ytterligare av att Carnegie uppgett att de sänkt sina estimat kraftigt för SAS.

Bioinvent var en av de aktier som toppade vinnarlistan med en uppgång på 8,9 procent till 28:30 kronor efter att bolaget tecknat ett betydande avtal med Roche om en av sina preparat som är under utveckling.

Inte långt där efter kom New Wave som steg med 6,9 procent till 38:50 kronor. New Wave Group går mot ett år med rekordvinst och är redo för att göra nya förvärv. Det säger Torsten Jansson, företagets storägare och vd, till Dagens Industri, i onsdagens pappersutgåva.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.