Börsen stiger men kronan rasar

Stockholmsbörsen inleder uppåt. OMXS-index har efter en kvarts handel gått upp med cirka 0,9 procent. Men kronan rasar i valutaturbulensen som skapats i orosvågen på världsmarknaden kring coronapandemin.

Uppgången på Stockholmsbörsen ligger i linje med ledande Europabörser. Utvecklingen följer på en turbulent handelsdag på de asiatiska börserna efter ännu ett ras på Wall Street i onsdags kväll svensk tid.

Den svenska kronan tar rejält med stryk i valutaturbulensen som uppstått till följd av coronapandemin.

En dollar kostar nu 10:40 kronor, medan euron går på 11:29 kronor. Det kan jämföras med onsdagens redan nedtryckta kronkurs på 10:21 kronor per dollar och 11:09 kronor per euro.

Verkstadskoncernen Trelleborgs aktie faller 5 procent sedan styrelsen halverat sitt utdelningsförslag inför årsstämman.

Gymkedjan Actic Groups aktie rasar nästan nio procent sedan bolaget varslat 900 anställda och dragit tillbaka ett förslag om utdelning.

Stockholmbörsen har i coronakraschen sedan toppnoteringen den 19 februari tappat 28 procent av sitt värde.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.