Börsen upp med SCA i topp

Stockholmsbörsen höll sig vid lunchtid på torsdagen över nollstrecket efter en något större uppgång i inledningen.

Åtgärder från centralbanker som bland annat ECB och Fed meddelat gav visst stöd. SCA syntes långt upp i listan medan Autoliv placerade sig i botten efter besked om kostnadsbesparingar.

Vid 12.20-tiden var Stockholmsbörsens upp 1,1 procent till nivån 1.351. Aktier för 11,5 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var utvecklingen blandad med en uppgång i Paris och en nedgång på 0,5 procent i Frankfurt. De amerikanska terminerna var samtidigt ner en dryg procent.

Bland storbolagen på OMXS30 syntes ingen tydlig uppdelning mellan defensiva och cykliska aktier och bland toppnoteringarna syntes skog, bank, konsumentvaror och verkstad.

SCA steg 4,8 procent tätt åtföljd av Nordea, och Essity som steg drygt 4 procent vardera. Atlas Copco, som tillsammans med Essity stoltserar med en uppgång för veckan samtidigt som OMXS30 är ner, steg 3,5 procent.

Tyngre gick det för Boliden som backade nära 5 procent och Autoliv som var ner närmare 6 procent. Bilsäkerhetsbolaget bedömer att coronavirusutbrottet sannolikt kommer ha en negativ inverkan på bolagets verksamhet och vidtar med anledning av detta kostnadsbesparande åtgärder.

Finansinspektionen väntas på torsdagen lämna besked angående utredningen av penningtvättsärendet. Swedbank var ner 0,5 procent inför kvällens besked som förmodas komma i samband med Finansinspektionens pressträff efter börsens stängning.

Trelleborg har nästan halverat sitt utdelningsförslag med anledning av coronapandemin och aktien var ned 3,4 procent i inledningen. Även fastighetsservicebolaget Coor meddelade att extrautdelningen dras tillbaka mot bakgrund av osäkerheten i coronavirusets kölvatten.

Axfood handlas från torsdagen utan rätt till delårsutdelning om 3:75 kronor. Aktien backade dock nära 10 kronor, motsvarande 5 procent. Trots torsdagens nedgång är aktien upp 12 procent hittills under veckan. Detta i likhet med flera andra bolag med dagligvaruanknytning så som Ica och Midsona.

Coronakrisens båda strykpåsar Scandic och Pandox återtog något av den senaste tidens ras när de hotellaktierna var upp 10 respektive 7 procent. Pandox fick stöd av en höjd rekommendation från SEB Equities till köp.

Även Dustin avancerade, med drygt 4 procent till 48 kronor. SEB Equities har höjt sin rekommendation till köp från behåll. Riktkursen sänktes till 64 från 79 kronor.

DNB Markets har dragit upp till köp från behåll på Skistar. Vinterturismbolaget, som kommer med delårsrapport på onsdagen och som föll rejält under förra veckans besked om stängda anläggningar i Norge till följd av myndigheternas försök att begränsa coronaspridningen, var upp drygt 12 procent.

Affärsvärlden gav köpråd på Leo Vegas i senaste utgåvan. Aktien steg drygt 10 procent.

Styrelsen i Fingerprint Cards har beslutat att bolaget ska köpa tillbaka egna aktier. Syftet uppges bland annat vara att ”anpassa och förbättra bolagets kapitalstruktur genom att minska kapitalet, och därigenom skapa ytterligare värde för aktieägarna”, enligt bolaget, vars aktie stack iväg närmare 9 procent efter beskedetOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.