”Börserna kommer att stå högre om 3-6 månader”

I och med Rysslands invasion av Ukraina är osäkerheten i närtid hög, men Danske Bank förväntar sig att börserna står högre om 3-6 månader.
Danske Banks Maria Landeborn, börsoro
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Börserna har skakat sedan årsskiftet och inte minst sedan Rysslands invasion av Ukraina i torsdags. Maria Landeborn noterar i sitt senaste veckobrev att Stockholmsbörsen har tappat 15% sedan årsskiftet samtidigt som amerikanska aktier har backat 8% i lokal valuta. Banken väntar sig dock att börserna kommer att vända upp och stå på plus om 3-6 månader. Osäkerheten närtid gör emellertid att banken behåller sin neutrala vikt i aktier.

”Vi tycker att man än så länge kan vara försiktig med att öka risken, men i en väldiversifierad portfölj bestående av både aktier och obligationer kan det vara en idé att rebalansera nu. Det innebär att man återställer den ursprungliga balansen i portföljen genom att sälja av obligationer, och köpa mer aktier. Rebalansering är ett strukturerat sätt att köpa mer aktier efter nedgångar, och att ta hem vinst efter uppgångar. På så sätt säkerställer man att risken i portföljen med tiden inte blir alltför hög – eller alltför låg”, skriver Maria Landeborn.

Krig har historiskt inte påverkat världsekonomin särskilt mycket, påminner hon. Börserna har fallit initialt, för att sedan rekylera upp.

”De ekonomiska konsekvenserna för omvärlden den här gången är svåra att förutspå, men Europa löper risk att påverkas mer än exempelvis USA och Kina. Både Ryssland och Ukraina är relativt små ekonomier ur ett globalt perspektiv, men exporten av gas, olja och vete till europeiska länder är omfattande. En risk är därmed att stigande energipriser leder till att inflationen ökar och att hushållens köpkraft minskar. Kriget kan även påverka sentimentet bland företag och konsumenter negativt, även om vi bedömer att den effekten blir begränsad”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.