Börserna som växer snabbast i Europa

Nasdaq OMX Nordic lockade till sig fler nya bolag och mer kapital än någon annan börs i Europa under första halvåret i år. Och siktet ligger ännu högre, skriver Bloomberg.

Under årets sex första månader skedde 47 noteringar på Nasdaq Nordic som inkluderar börserna i Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik och Stockholm (inklusive handelsplatsen First North). Sammanlagt togs 4,2 miljarder euro in till dessa bolag. Det kan jämföras med Londonbörsen som såg 39 noteringar och 3,5 nya miljarder euro under samma tid.

När danska Dong Energy sattes på börsen i juni var det världens största introduktion i år.

Bloomberg skriver att Nasdaq Nordic, som alltså redan ’’detroniserat’’ London som Europas mest attraktiva handelsplats, är redo att skala upp försöken att stjäla affärer från Storbritannien efter örikets beslut att lämna EU.

– Det finns naturligtvis andra spelare som Paris, Frankfurt och Dublin som kommer göra sitt bästa för att ta en bit av kakan. Men jag tror definitivt att Stockholm har en roll att spela, säger Nasdaq Nordics och Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl till nyhetsbyrån.

Nasdaq Nordic har redan folk på plats i London som ska försöka locka över fler bolag.

Lauri Rosendahl, tidigare vd för Helsingforsbörsen, förutspår en upprepning av förra året då rekordmånga 97 bolag noterades. Prognoser för 2017 pekar på att ett hundratal nya bolag kommer att söka sig till Nordenbörserna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco