Börskommentar: Otidsenligt index nära ny magisk nivå

Om Dow Jones hade utvecklats som det bredare S&P 500de senaste två åren hade 10.000-nivån redan varit passerad.

Sent i måndags kväll återstod det någon procents uppgång för DowJones Industrial Index innan det är dags för att korka uppchampagneflaskorna. Förvisso har det världsberömda indexet redanvarit över indexnivån 10.000 under pågående handel, men deträknas inte. Det är först när indexet slutar över 10.000-nivånsom dagen skrivs in i historieböckerna.När firandet sätter igång är det egentligen en pseudohändelsesom celebreras eftersom indexet är fullständigt otidsenligt.Bland proffsen på marknaden överger alltfler Dow Jones somreferensindex till förmån för det betydligt mer relevanta S&P500. Trots detta använder alla världens nyhetsmedia Dow Jonessom måttstock för att beskriva hur New Yorkbörsen utvecklas.Även om indexutvecklingen inte beskriver hur den fundamentalaaktiemarknaden ter sig kan ett brott av 10.000-nivån ändå fåeffekt på hur marknaden kommer att utvecklas i det kortaperspektivet eftersom intresset och börsoptimismen kommer attöka vilket kan leda till ytterligare uppgång. Marknaden är långtifrån rationell.

Märklig viktning

Dow Jones Index utgår från 30 bolag som väljs av redaktörerna påfinanstidningen Wall Street Journal. Redaktörernas ledstjärna äri första hand stabilitet och långsiktighet, vilket har medförtatt Microsoft, bolaget med högst börsvärde i världen, inte ingåri index. Till skillnad från andra stora aktieindex tar Dow JonesIndex ingen hänsyn till bolagens marknadsvärde utan indexet är istället viktat efter hur många dollar som ett bolags aktie råkarkosta. Det har fått till effekt att American Express har en viktpå 5,5 procent medan Coca-Cola bara väger 3 procent i indexettrots att Coca-Cola har ett börsvärde som är 110 miljarderdollar högre än American Express. Dow Jones viktning utgår frånatt American Express aktie handlas till runt 120 dollar medanCoca-Cola bara kostar 68 dollar per aktie.Dow Jones Index har halkat efter det bredare indexet S&P 500 sombestår av de 500 amerikanska aktier som ratinginstitutetStandard & Poor tycker bäst representerar utvecklingen i denamerikanska ekonomin. En viktig orsak till att Standard & Poorhar slagit Dow Jones med 7 respektive 11 procentenheter desenaste två åren är att några av de riktiga kursraketerna på NewYorkbörsen ingår i S&P 500 men inte i Dow Jones Index.

Traditionens makt

Microsoft som är tyngst i S&P 500 med en vikt på 4,14 procenthar gått betydligt bättre än Dow Jones Index de senaste tvååren. Även succéaktier som Intel, Pfizer, MCI Worldcom, Cisco,Lucent, America Online och Dell har bidragit till att driva uppS&P 500. Bolagen ingår inte i Dow Jones Index trots att detillhör de riktigt stora amerikanska bolagen.Traditionens makt är stor och Dow Jones Index med sina 103 år pånacken kommer säkerligen även i framtiden vara det amerikanskaaktieindex som refereras, men särskilt relevant är det inte.

FAKTARUTA:

S&P 500 bättre än Dow

Siffrorna avser årlig indexförändring i procent

S&P 500 Dow Jones Index1990 -7 -41991 26 201992 6 51993 7 141994 -2 11995 34 331996 22 261997 29 221998 27 16

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.