BÖRSKOMMENTAR: Småbolag höstens vinnare

Trots årets uppgång ligger Stockholmsbörsen efter New York.Småbolagsaktier kan bli höstens börsvinnare.

1997 ser hittills ut som ett strålande börsår. Affärsvärldensgeneralindex har stigit med nästan 40 procent. Inte minst harsommarmånaderna bjudit på en fin kursutveckling i många aktier.En av förklaringarna till börsuppgången är förstärkningen av denamerikanska dollarn. Sedan årsskiftet har dollarn stärkts med 15procent mot den svenska kronan. Sommarens försvagning av dentyska marken har dessutom inneburit att dollaruppgången därvarit ännu större, 20 procent.

Eftersom nästan samtliga av Stockholmsbörsens större bolag ärexportinriktade så har merparten mer försäljning änproduktionskostnader i amerikanska dollar. I och med det nyavalutaläget, där kronan nu befinner sig på samma svaga nivå somden gjorde 1993 efter devalveringen året innan, harkonkurrenskraften och därmed förutsättningarna för bra vinsterförbättrats. Och för de börsbolag som likt bland andra SKFdessutom har en stor andel av sin produktion förlagd tillTyskland, i billiga tyska mark, ser läget ännu ljusare ut. Mentrots dessa goda konkurrensförutsättningar så har aktiemarknadeninte velat värdera upp Stockholmsbörsen lika mycket somexempelvis New York-börsen. Om börsuppgången istället mäts idollar har den nämligen inte varit fullt så strålande som dentycks vid en första anblick.

MÄTT I DOLLARSom diagrammet visar startade börsuppgången i Sverige mätt idollar inte förrän i maj. De amerikanska investerare som ibörjan av året placerade sina dollar på Stockholmsbörsen hardärmed fått en sämre kursuppgång i Sverige, 20 procent mätt idollar, än vad de skulle fått om de istället placerat pengarnapå den amerikanska börsen som har stigit med 25 procent. Ochdetta trots att de svenska börsbolagen lär förbättra sinavinster ordentligt, inte minst till följd av valutan.Börsuppgången har dessutom begränsats till de stora börsaktiernai Sverige. Aktier i de svenska småbolagen har hittills i årsläpat långt efter de stora. Sedan i april har nämligensmåbolagen mer eller mindre stått och stampat. Det är bara underde senaste dagarna som Carnegies Småbolagsindex lyckats att tasig upp till toppnoteringen från i mars.

INGA VALUTAVINSTEREn av förklaringarna till den dåliga utvecklingen ismåbolagsaktier är frånvaron av valutavinster. Eftersom de småbolagen inte har samma exportinriktade verksamhet som de storaså har de heller inte samma fördelar att vinna från dollarnsförstärkning.Men om det nu visar sig att den svenska börsenkommer att värderas upp som en följd av New York-börsens uppgångså kan de verkliga vinnarna bli aktier i småbolag. De har intebara släpat efter Generalindex hittills i år, mätt i dollar harsmåbolagsindex inte haft någon uppgång alls under 1997. Dessutomhar aktierna i de amerikanska småbolagen justerats upp rejältsedan i maj, vilket visar att det är till dessa som deamerikanska investerarna vänt sitt intresse när den övrigabörsen börjat att bli högt värderad. Chansen är stor att svenskainvesterare kommer att göra detsamma.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.