Börsnedgång väntas inleda kvartalet

Stockholmsbörsen väntas starta onsdagens handel på minus efter att de två senaste dagarna ha stängt på tydligt plus.

I USA vände börserna ned på tisdagen efter en positiv inledning och därmed avslutade kvartalets sista handelsdag i moll. I Asien sjönk Tokyobörsen på onsdagen medan Sydneybörsen däremot klättrade. De kinesiska börserna utvecklades blandat. Ytterligare ett kinesiskt inköpschefsindex för industrisektorn har tagit sig tillbaka över 50-strecket efter raset tidigare i år.

Vita huset presenterade på tisdagen prognoser som tyder på att mellan 100.000 och 240.000 personer kan dö i spåren av covid-19 i USA, skriver internationella medier.

”Det kan två bli helvetiskt tunga veckor/…/ det kommer bli tre veckor som vi aldrig upplevt dem förut”, sade Donald Trump vid en pressträff.

För övrigt domineras onsdagens statistikagenda av inköpschefsindex från euroområdet och USA. Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 43,2 i mars, från reviderade 52,7 månaden före, och det var sämre än väntat.

Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade vid 8.30-tiden en öppning på minus 2,9 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 visade samtigt nedgångar på 3,6 respektive 3,8 procent. USA-terminerna indikerade på morgonen svensk tid en öppning på dryga 3 prPå tisdagen stängde Dow Jones storbolagsindex ned med 1,8 procent och S&P 500-indexet på minus 1,6 procent.

Priserna på råolja och basmetaller har sjunkit på onsdagen när marknaderna smälter de dystra beskeden kring utvecklingen för covid-19 i bland annat USA.

På svensk nyhetsfront har fastighetsbolaget Nyfosas planerade köp av fastigheter för 8 miljarder kronor från SBB spruckit sedan marknadsförutsättningarna förändrats.

Nordeas styrelse föreslår att beslutet om utdelning på 0:40 euro per aktie för räkenskapsåret 2019 skjuts upp på grund av den rådande covid-19-pandemin. Även Hexagon föreslår senareläggning av utdelningsbeslut. Indutrade senarelägger årsstämman och meddelar även att det tidigare kommunicerade utdelningsförslaget kommer att prövas på nytt. Medicinteknikbolaget Stille och konglomeratet Midway drar tillbaka sina utdelningsförslag.

Lucara Diamonds prognoser för 2020, bland annat om en försäljning på 180-210 miljoner dollar för helåret, dras tillbaka. Bolagets gruva Karowe i Botswana är i dagsläget fullt fungerande.

Skistar meddelade på tisdagskvällen att det stänger samtliga skidanläggningar i Sverige för resten av säsongen från och med den 6 april. Beslutet kommer att få en negativ effekt på helårsresultatet, men omfattningen har ännu inte analyserats, enligt Skistar.

Fintechbolaget Quickbit, som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor såsom Bitcoin, har under mars månad upplevt lägre efterfrågan från ett kundsegment, vilket har resulterat i att transaktionsflöden kopplade till dessa kunder tydligt har minskat, framgår av en uppdatering där Quickbit kommenterar effekterna på bolagets verksamhet av coronavirusets globala spridning.

It-återförsäljaren Dustins verksamhet har under inledningen av det tredje kvartalet (mars-april) karaktäriserats av en ökad efterfrågan på hårdvara i form av skärmar, webkameror, kablar och tillbehör för hemmakontor i kombination med en stabil utveckling inom den publika sektorn. Det skriver bolaget i rapporten för det andra kvartalet, december-februari.

Diagnosbolaget Immunovia håller telefonkonferens med uppdatering om bolagets covid-19-status klockan 16.30.

I Ericsson, Lundin Petroleum och Öresund avskiljs utdelning på onsdagen om 0:75 kronor respektive 2:49 kronor och 3:00 kronor.

Rekommendationer

* SEB Equities sänker sin rekommendation för skogsbolaget SCA till behåll från tidigare köp. Riktkursen är oförändrat 103 kronor.

 

Makroagenda

* Silf/Swedbank: industri-PMI mars kl 8.30

* KI: konjunkturprognos kl 9.15

* Spanien: industri-PMI (def) mars kl 9.15

* Italien: industri-PMI (def) mars kl 9.45

* Frankrike: industri-PMI (def) mars kl 9.50

* Tyskland: industri-PMI (def) mars kl 9.55

* EMU: industri-PMI (def) mars kl 10.00

* USA: ADP privat sysselsättning mars kl 14.15

* Tyskland: industri-PMI (def) mars kl 15.45

* USA: ISM industri-PMI mars kl 16.00

* Olja: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.