Börsrally i Google

Kurserna på Wall Street stängde kring nollstrecket på fredagen där Nasdaq-index visade tilltagande styrka efter rapportstyrka från Google. DIJA- och S&P-index handlades dock med lägre entusiasm.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,2 procent vid 18.086. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,1 procent till 2.127 medan Nasdaq Composite steg med 0,9 procent till 5.210.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 1 punkt till 2,34 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 3 punkter till 3,08 procent.

På fredagen bytte marknaden fokus från Grekland, som under dagen beviljades en bryggfinansiering, till en händelserik rapportdag i USA.

Mest utmärkande bland rapportbolagen var Google som rusade med 16 procent i samband med en stark rapport där reklamomsättningen drev upp vinsten och slog analytikernas förväntningar för första gången på sex kvartal.

Kursrallyt i Google ledde inte bara till rekordnivåer i aktiepriset och ett lyft i Nasdaq-index, men under handelsdagen lyckades Google även nå USA:s högst noterade endagsuppgång mätt i börsvärde med 65 miljarder dollar, skriver Marketwatch.

Om Google fortsätter i samma riktning framöver kan bolaget hamna i Apples liga och bli en av de enda två amerikanska bolag som passerat ett börsvärde vid 500 miljarder dollar.

Detta tror åtminstone analyshus däribland JP Morgan, Bernstein, Normura, Jeffries och Evercore, som höjt sina 12-månaders riktkurser i Google till 800 dollar, skriver Marketwatch vidare. Vidare väntas Facebook släppa sin rapport nästa vecka men har redan i dag fått spridningseffekter från Google och steg 4,5 procent. Även här uppges aktien ha nått en rekordhög nivå, enligt Reuters.

Boeing pekade i stället ner och tappade 1,1 procent i spåren en kostnad på över en halv miljard som kommer belasta bolagets andra kvartal. Kostnaden är hänförlig till utveckling och tillverkning av företagets tankflygplan KC-46. Nedgången bidrog även till att tynga ned Dow Jones-index på fredagen, enligt Reuters.

ABB-konkurrenten General Electric avancerade 0,7 procent efter att bolaget redovisade ett resultat som var i linje med analytikernas förväntningar. Av rapporten framgick det dessutom att GE snävar in prognosintervallet för helårsvinsten per aktie i industriverksamheten.

Även Honeywell lyfte 1,9 procent med bidrag av ett starkt resultat som slog marknadens förväntningar. Vidare har lägre kostnader kompenserat för den avtagande försäljningen.

På makrofronten inkom statistik över amerikanska konsumentpriser som var upp 0,3 procent under juni jämfört med maj. Kärn-KPI, som exkluderar livsmedel och energi, steg 0,2 procent i månadstakt. Utfallen var helt i linje med marknadens förväntningar.

Under handelsdagen släppte även Baker Hughes sin veckostatistik över antalet aktiva olje- och gasriggar, som i Nordamerika ökade med 17 stycken till 1.049 stycken den senaste veckan. Jämfört med för ett år sedan har antalet riggar minskat med 1.203 stycken eller 53,4 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG