Börsraset halverar forskningsstiftelsernas utdelningar
På bara kort tid har de svenska forskningsstiftelsernas portföljer minskat i värde med mångmiljardbelopp. Och för att garantera stiftelsernas långsiktighet tvingas amn skära ned utbetalningarna.
Enbart i de tre stiftelserna KK-stiftelsen, Stiftelsen för strategisk forskning (SSF), samt Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra), vilka alla härstammar från löntagarfondpengarna, är anslagen på väg att halveras från toppårens drygt 2 miljarder, till 1 miljard kronor per år.
Trösten är att det kunde ha varit mycket värre. Några sålde av Ericsson i tid.
”Det är klart att börsraset påverkar oss, men vi har varit ytterst försiktiga vad gäller Ericssson. Sent på hösten 1999 tvingade vi våra fondförvaltare att göra en dramatisk minskning av innehavet i Ericsson,” säger Björn Brandt, ansvarig för kapitalförvaltningen på SSF, som delar ut pengar till universitet och högskolor runt om i landet.
”Vi införde då principen att ingen aktie skulle få väga tyngre än 10 procent i portföljen, och då stod Ericsson för nära 30 procent av Stockholmsbörsen. Kapitalförvaltarna genomförde förändringen under stort knotande,” fortsätter han med en inte helt onöjd stämma.
Man har också successivt minskat andelen aktier i portföljen och framför allt andelen svenska aktier, men trots detta påverkas forskningen negativt.
”Ericssonraset kommer i sig inte att påverka oss, men den ogynnsamma börsutvecklingen innebär att vi kommer att vara försiktiga med utgifterna. Tidigare har vi delat ut cirka 1 miljard per år, men från och med nästa år sjunker det till 500 miljoner. Orsaken är att vi vill att stiftelsen ska överleva långt in på 2020-talet.”
Likaså har KK-stiftelsen, Stiftelsen för Kunskaps- och kompetensutveckling, undvikit både Ericsson och Nokia. Placeringsstrategin har handlat om att gå mot strömmen vilket bland annat inneburit att stiftelsen i stort sett undkommit hela telekomraset.
”Vi tog ett strategiskt beslut för två år sedan att dra ner på våra utbetalningar. Vi låg på 800 miljoner under ett antal år, men nu ska vi försöka minska ner till 300 miljoner på några års sikt,” säger Madeleine Caesar, VD på KK-stiftelsen.
Totalt sett har KK-stiftelsen delat ut 4 miljarder och har 5,5 miljarder kvar i kassan. Man betar dock av på kapitalet, utom de cirka 35 procent av stiftelsens medel där bara avkastningen är tillgänglig för utdelning.
”Vi vill finnas länge och därför drar vi ner på vår utdelning,” säger hon.
Även på Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, har man beslutat att sänka den årliga utdelningen från 250 miljoner.
”Styrelsen har slagit fast att med nuvarande kapital är 200 miljoner i utdelning en mer hållbar nivå än 250 miljoner,” säger Mistras VD, Måns Lönnroth.
Johan Jörgensen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.