Börsträta om musikbolag

Finansmannen Mats Gabrielsson har hamnat i ett storbråk om proggmusikbolaget MNW. Mats Gabrielsson kräver nu ersättning från NGM-noterade Push Development, som skulle ha garanterat en nyemission i MNW.

Har den som garanterar en nyemission skyldighet att köpa aktier i ett bolag om det inte går att få in pengar från andra aktieägare?

Frågan ställs på sin spets i en tvist som i förra veckan landade i skiljenämndsförfarande hos Stockholms handelskammare. På ena sidan står finansmannen Mats Gabrielsson och det lilla musikbolaget MNW Records Group, med grupper som Ebba Grön, Docenterna och Fläskkvartetten bland storsäljarna. På den andra sidan står tre garanter som inte uppfyllt sina åtaganden, bland dem det NGM-börsnoterade Push Development, ett konglomerat som omsätter cirka 200 miljoner kronor.

Våren 2004 skulle skivbolaget MNW fusioneras med en konkurrent i en process som bland annat inkluderade en emission på 25 miljoner kronor. Uppdraget gick till fondföretaget Stockholm Fondkommission som åtog sig att sköta bland annat prospektskrivande och att hitta intresserade aktieköpare. Som brukligt är ordnades emissionsgaranter, ett åliggande som beskrivits som ett “uppdrag med guldkant” (Afv 19 jan 2005), där riskerna är små men förtjänsterna stora.

I det här fallet lovade ett mindre konsortium att betala in halva emissionen, 12 miljoner kronor, om den skulle misslyckas. I ersättning fick de tio procent av beloppet, 1,2 miljoner kronor i förskott.

Ett halvår senare hade emissionen misslyckats, enligt huvudägaren och styrelseledamoten Mats Gabrielsson. När inte ens garanterna, som redan fått betalt för att stå risken, betalade in sin del av emissionen för att rädda bolaget tog Mats Gabrielsson över hela ägandet och bantade verksamheten till ett minimum. Sedan dess har han tvistat med garanterna för att tvinga dem att betala skadestånd för att de, enligt hans uppfattning, inte uppfyllde sina åtaganden.

– Jag tycker det är en viktig principiell fråga. Garanter tjänar stora pengar snabbt på att ställa upp med en kapitalgaranti. Om de inte gör det återstår att fråga sig vad garantin är värd, säger Mats Gabrielsson som ser avgrunder öppna sig för riskkapitalmarknaderna om garantierna inte skulle visa sig vara vatten värda.

Fyra garanter har efter förhandlingar förmåtts att betala summor som Mats Gabrielsson uppger sig vara nöjd med. De övriga tre vill inte betala skadestånd och i slutet av förra veckan lämnade han och bolaget in en anmälan om att tvisten ska tas upp i skiljenämnd. I potten ligger i storleksordningen 5-15 miljoner kronor.

– Vi riktar oss mot Push Development där chanserna att få ut pengar är som störst. De andra två garanterna är små bolag, säger Gabrielsson.

Vd för Push Development, Carl-Johan Kjellander, konstaterar för sin del att det sedan några dagar finns en öppen tvist med Mats Gabrielssons bolag men han anser inte att hans företag är betalningsskyldigt.

– Vi har inget garantiavtal och har inte fått en spänn, säger han och vill i övrigt inte kommentera tvisten. Några reservationer för att tvingas betala ett eventuellt skadestånd har inte gjorts.

Några liknande fall, där emissionsgaranter inte har uppfyllt sina löften känner inte Gabrielssons ombud, advokat Johan Hessius vid advokatfirman Lindahl, till:

– Mig veterligen har inget liknande fall inträffat tidigare. Den principiellt viktiga frågan som kommer att avgöras är om emissionsgarantier som är riktade mot företag är giltiga eller inte, säger Johan Hessius.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.