Bostadspriserna faller vidare: ”Ett uppvaknande för många svenskar”

De svenska bostadspriserna faller, visar ny statistik från Valueguard. Priserna på bostadsrätter föll med 3,3% i juli medan villapriserna sjönk med 2,7%.
bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sammantaget minskade bostadspriserna i Sverige med 2,9%, visar de nya siffrorna från Valueguard. Justerat för säsongseffekter föll bostadspriserna i riket med 1,7% – ner 3,2% för bostadsrätter och 1,2% för villor.

”Det förändrade läget på bostadsmarknaden har blivit ett uppvaknande för många svenskar, som anpassat sig till att priserna stigit under lång tid”, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och fortsätter:

”Men mest troligt är att köpare och säljare vänjer sig vid det nya läget och får lättare att hitta varandra prismässigt.”

Även om det handlade om en nedgång i alla regioner märks vissa skillnader. I Stockholm var nedgången 3,5% för bostadsrätter och 2,8% för villor. I Göteborg gick priserna ner med 3,0% för bostadsrätter och 2,3% för villor. Priserna i Malmö gick ner med 2,5% för bostadsrätter och 3,8% för villor.

Mäklar-VD: Då kan bopriserna falla vidare 

Om inflation och räntor fortsätter ligga på höga nivåer och arbetslösheten stiger kan nedgången fortsätta på bostadsmarknaden, bedömer Marcus Svanberg.

Erik Wikander, vice-vd på Svensk Fastighetsförmedling säger i en kommentar att det i högre grad nu är köparens marknad.

”Samtidigt vittnar våra mäklare om att många säljare vant sig vid lägre försäljningspriser och att säljare och köpare ligger närmare varandra nu än vad de gjort på flera månader”, säger han.

Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm, bedömer att det finns köpare som tror att priserna gått ner 20-30%. 

”Det här är ett gap som måste stängas.”

Att juli är en svag månad på bostadsmarknaden är dock vida känt. Säsongsjusterat är nedgången 3,2% respektive 1,2%.

Återhämtning i Stockholm i augusti

Under den första halvan av augusti märktes dock en återhämtning i bostadsrättspriser i Stockholm med 1,4%, medan det fortsatte ned med 0,6% i Göteborg. Enligt Valueguard är det dock för tidigt att säga om det handlar om ett trendbrott eller en sedvanlig rekyl.

”Marknadsutvecklingen nu när marknaden kommer igång blir viktigt. Den negativa marknadspsykologi som präglar hela marknaden nu beror inte på att förutsättningarna är dåliga nu, utan på att man är rädd att det blir sämre – med fokus på räntan”, säger Erik Olsson Fastighetsförmedling i en skriftlig kommentar.

Hur ska man då tänka om man nyligen har köpt en bostad?

”Har man köpt en bostad för säg ett halvår sedan är det fullt naturligt att vara stressad, men man ska komma ihåg att Sveriges bostadsmarknad är otroligt stabil och att tidigare prisfall under 2000-talet har återhämtats sig relativt snabbt. Det bästa är därför att sitta lugnt i båten och inte ta förhastade beslut, säger Erik Wikander, vice-vd på Svensk Fastighetsförmedling”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco