Bostadspriserna vände uppåt i augusti

Prisindex för svenska bostadsmarknaden steg i linje med säsongsmönstret i augusti, enligt Valueguard.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, steg med 1,6% i augusti. Villapriserna steg med 2,0% och borättsindex med 1,0%. Justerat för säsongseffekter ökade HOXSWE med 0,2% i augusti. Bostadsrättsindex gick justerat för säsongseffekter upp med 0,8% och villaindex upp 0,2%.

Swedbank: Bostadspriserna stiger vidare nästa år

”Frågan är om det blir en postpandemirekyl som ger effekt på bostadspriserna när vi alltmer återgår till det normala och spenderar mer tid utanför hemmet, det lär vi se längre fram. De låga räntorna påverkar förstås i positiv bemärkelse. Om hösten innebär ett kraftigt ökat utbud, och om fler väljer att sälja på grund av att priserna stigit kraftigt, då kan det ökade utbudet, på sina håll, påverka priserna nedåt”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Bostadspriserna steg mest i Stockholm

I Stockholm steg priserna på bostadsrätter med 1,1% och priserna på villor steg med hela 3,1%.

”Den svalare bostadsmarknad som många förutspådde till hösten ser vi ingenting av. Det görs ovanligt mycket affärer, det går snabbt och det är budgivning på i stort sett varje objekt. Vi märker heller inte av att en minskad smittspridning har påverkat vad köparna efterfrågar. Större bostäder i attraktiva lägen med närhet till naturen och rum för hemmakontor är fortfarande det som drar störst intresse. För varje dag som går blir jag bara mer och mer övertygad om att omvärderingen av hur vi vill bo och leva våra liv är permanent”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm.

Erik Olsson: De låga räntorna är en krockkudde

I Göteborg steg priserna med 0,9% för bostadsrätter och 1,2% för villor. Samtidigt var priserna i Malmö stillastående för bostadsrätter och steg med 0,8% för villor.

”På Göteborgs bostadsmarknad syns överhuvudtaget ingen avmattning. Köparna är lika aktiva och snabba i beslutsfattandet som de var i våras. Men det finns en stor skillnad och det är att priserna på små lägenheter i ytterstadsområdena nu också har börjat röra på sig. Det här var något vi förutspådde skulle ske i takt med att arbetslösheten minskar och ekonomin förbättras för förstagångsköpare och ensamhushåll som är de som har drabbats hårdast av pandemin. Att högskolorna återupptagit undervisning på plats spelar självklart också in” säger Sven-Erik Kristensen, VD för Bjurfors Göteborg.

Valueguard har vi även undersökt prisförändringen för bostadsrätter under första halvan av september i rikets två största städer. I Stockholm steg bostadsrättspriserna med 0,8% i första halvan av september jämfört med hela augusti. I Göteborg gick de ner med 0,1%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.