Erik Olsson: De låga räntorna är en krockkudde

Så länge som den låga räntan består är bostadsmarknaden rätt obekymrad, med en efterfrågan som absorberar utbudet. Det skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Bostadsmarknaden, boräntor, bostadslånen
Foto: Henrik Montgomery / TT och Izabelle Nordfjell/TT

I dag kom siffror från Valueguard som visar att prisindex för privatägda bostäder i Sverige steg med 1,6% i augusti. Villapriserna steg med 2,0% och borättsindex med 1,0%. Justerat för säsongseffekter ökade HOXSWE med 0,2% i augusti.

Nu kommenterar Erik Olsson Bostadsindex utvecklingen på marknaden. De skriver att nedgången i prisförväntningarna som syntes i den senaste Erik Olsson Bostadsindex nu syns i form av en lite lugnare men stabil bostadsmarknad.

Räntor i fokus på bostadsmarknaden

Räntorna har blivit en enormt viktig faktor på bostadsmarknaden, där de låga räntorna agerar som en krockkudde, skriver mäklaren vidare. Bostadsmarknaden väntas således fortsätta ungefär som nu, så länge det inte uppstår oro för ränteökningar.

Fastighetsförmedlaren frågar sig dock i vilken mån den starka ekonomin kommer att driva upp inflationen och räntorna.

”Under flera år har förutsättningarna på bostadsmarknaden varit overkligt gynnsamma med en kombination av en stark ekonomi och unikt låga räntor som egentligen borde vara omöjlig eftersom styrkan i ekonomin och räntan normalt balanserar varandra. Under dessa år har både bostadslån och räntekänslighet ökat. Därför blir det intressant att se om den höga inflationen som rapporterades nu är tillfällig, eller om den biter sig fast så att räntorna stiger snabbare än marknaden räknar med. Räntan har blivit en väldigt viktig faktor på bostadsmarknaden efter 7 år med ingen, eller till och med negativ, ränta som fått oss att låna mer”, skriver de.

De nämner också SBAB:s siffror om att hushållen i snitt spenderar mindre än 24% av den disponibla inkomsten på boendet. Enligt fastighetsförmedlaren går smärtgränsen vid 30%.

”Om man ser vilken boendekostnad de nuvarande bostadspriserna leder till gör de låga räntorna att bostadspriserna inte är så höga i det perspektivet. Samtidigt är boendeutgifterna ofta högre än 30% redan nu i områden där bostadspriserna är högst eftersom bostadspriserna varierar mer i landet än lönerna. Dessutom skulle det nuvarande snittet runt 24% öka till över 30% redan vid en måttlig ränteökning. Även minskade ränteavdrag skulle ge exakt samma effekt i plånboken som en räntehöjning”, skriver de.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG