BP tvingas betala 150 miljarder

Oljebolaget BP har gått med på att betala upp till 18,7 miljarder dollar, drygt 150 miljarder kronor, i en förlikning om åtal relaterade till explosionen och oljeutsläppen vid plattformen Deepwater Horizon 2010. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande daterat den 2 juli.

Det är BP:s dotterbolag BP Exploration and Production, BPXP, som har slutit förlikningsavtal med federala myndigheter i USA samt fem delstater utmed golfkusten.

BPXP kommer att betala 5,5 miljarder dollar i böter enligt “Clean Water Act”, en federal lag i USA om vattenföroreningar. 7,1 miljarder dollar ska betalas till USA och de fem delstaterna som ersättning för förstörda naturresurser. För att bland annat lösa andra ekonomiska tvister, ska ytterligare 4,9 miljarder betalas till de fem delstaterna. Sedan ska 1 miljard betalas i förlikningar med omkring 400 statliga amerikanska bolag. BPXP har också avsatt 232 miljoner dollar om man skulle behöva betala ut ytterligare ersättningar för förstörda naturresurser.

BP skriver i pressmeddelandet att betalningarna kommer att ske över tidsperioder på mellan 15 och 18 år.

Kostnader relaterat till Deepwater Horizon-olyckan var 43,8 miljarder dollar i det första kvartalet och bolaget väntar sig att dessa kostnaders belastning på resultatet före skatt i det andra kvartalet kommer att öka med 10 miljarder. Bolaget beskriver den ekonomiska påverkan på verksamheten som “hanterbar”.

“Vi har arbetat för att infria de löften vi åtog oss för fem år sedan och vi har gjort betydande framsteg. Detta avtal löser bolagets kvarvarande juridiska exponeringar, ger klarhet i kostnaderna samt säkerställer att alla inblandade parter får ersättning”, skriver BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg.

Förlikningen väntar nu på ett slutgiltigt godkännande i domstol.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.