Brand i Bolidens Garpenberg-gruva

Omkring 130 personer fastnade i gruvbolaget Bolidens Garpenberg-gruva i Hedemora strax före klockan 14 när en brand uppstod på 850 meters djup. Branden är nu släckt.

Gruvpersonalen håller just nu på att evakueras upp till marknivå, enligt Robert Sundin, insatsledare vid räddningstjänsten i södra Dalarna.

-De har suttit i räddningskammare nere i gruvan när larmet kom om brand. Räddningstjänsten tillsammans med Bolidens egen brandstyrka har varit nere på plats och tittat, och konstaterat att allting var släckt, säger Sundin.

Minst två personer har skadats.

– Det är två personer som har skadats men de övriga anses vara i säkra utrymmen, säger Ann-Sofie Masth, pressansvarig på region Dalarna.

Masth säger att hon inte känner till vilka skador det rör sig om eller hur svårt skadade personerna är.

Bolidenkoncernens informationschef Klas Nilsson säger att det var en arbetsmaskin som började ge ifrån sig rök.

– Det föranledde inledningsvis ett släckningsarbete av operatören och sedan gav han sig iväg till ett säkert utrymme, säger Nilsson.

Polisen misstänker inte brott.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det, utgångsläget är att det inte är det, maskiner tar eld ibland, men det får vi titta på senare, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.