Branscherna som går bäst och sämst

Vissa branscher som drabbades hårt av coronapandemin har det fortsatt tufft, men andra har gått betydligt bättre. Det visar siffror från SCB.
Bud, kurir
Ett bud levererar varor till kunder med sin lastbil. Foto Bertil Ericson / TT

Näringslivets omsättning ökade med 8% under första halvåret 2021 jämfört med första halvåret 2020, skriver SCB. Branschen som gått bäst är bud- och kurirföretag, där omsättningen ökade med 87% mellan 2019 och 2020 och som därefter fortsatt öka.

”Under första halvåret 2021 ökade bud- och kurirföretagsbranschen med 82% jämfört med första halvåret 2020. Man kan tänka sig att det beror på ökad näthandel och leveranser av mat från restauranger”, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

En annan bransch som gått starkt är järnmalmsgruvor, mycket på grund av ökade priser.

I listan nedan ingår endast branscher som omsatte minst en miljard kronor under det första halvåret 2020, men utan det villkoret hade nöjes- och temaparker kommit in som tvåa på listan. Branschen har återhämtat sig rejält under de sex första månaderna 2021.

Samtidigt minskade branscherna som hade en negativ utveckling under det första halvåret med 8% jämfört med motsvarande sexmånadersperiod förra året.

”Särskilt tufft var det för researrangörerna. De tappade 79%av sin omsättning. Även, partihandel med teleprodukter, flygbolag och resebyråer hade det tungt”, säger Daniel Lennartsson.