Bränslecellsbolag rasar på börsen

Stockholmsbörsen rörde sig försiktigt uppåt under veckans sista handelsdag.

Utvecklingen påminde om mönstret i övriga Europa, där börserna i London och Paris var marginellt högre medan tyska DAX var i stort sett oförändrat. På den globala scenen har Storbritanniens regering ansökt hos EU om en förlängning av brexitprocessen till och med den 30 juni.

Omkring klockan 13 hade OMXS30 stigit 0,2 procent till 1.619 och aktier för 5,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Turerna kring Swedbank fortsatte och på fredagen kom beskedet att styrelseordförande Lars Idermark avgår. Som skäl angav han att debatten om Swedbank och frågorna om bankens hantering av misstänkt penningtvätt har skapat medial uppmärksamhet som inte är förenlig med vd-uppdraget i skogskoncernen Södra. En extra bolagsstämma i Swedbank ska hållas men det är ännu oklart när. Swedbankaktien var på fredagen ned 0,1 procent.

Ett antal rekommendationsändringar satte avtryck i kurserna. Nordea har höjt riktkursen för Boliden till 310 kronor från 290 kronor, med upprepad köprekommendation, vilket förde aktien högt upp på OMXS30-listan med en uppgång på 2 procent.

SKF:s riktkurs har av DNB höjts till 190 från 170 och Atlas Copcos till 290 från 260. Köp upprepades för de båda verkstadsaktierna som steg 1,8 respektive 2,1 procent.

Riktkursen för SSAB:s A-aktie har sänkts till 55 kronor av Danske Bank, från tidigare 60 kronor, medan köprekommendationen upprepas. Aktien steg 1,2 procent.

Kepler Cheuvreux har höjt Volvos riktkurs till 160 kronor från tidigare 140 kronor med upprepad köprekommendation, och fordonstillverkaren var upp 0,9 procent. Kepler har också tagit upp Alimak till bevakning, med rekommendationen köp och riktkursen 163 kronor. Alimak steg 5,2 procent till 146:20 kronor.

Stor effekt fick rekommendationsförändringen för Net Ent. DNB har sänkt aktien till behåll från köp och kapat riktkursen till 38 kronor från tidigare 50 kronor. Aktien svarade med att falla 10 procent.

”Vi har blivit mer försiktiga om utsikterna för Net Ent, som en återspegling av en tuff start i det nyligen reglerade Sverige och då särskilt för Net Ent”, skrev DNB.

SAS lyfte 3 procent efter att ha lagt fram passagerarsiffror för mars som visade en sjunkande kabinfaktor, men en drygt 5-procentig ökning av intäkten per passagerarkilometer (yield).

EU-kommissionen anklagar flera aktörer på marknaden för distributionsplattformar av spel, bland annat Steams ägare Valve, för konkurrensbrott. Enligt kommissionen blockerar bolagen konsumenter från att köpa spel över gränser till andra medlemsstater, vilket är ett brott mot EU:s konkurrenslagar. Kommissionens anklagelser är preliminära och utredningen ska fördjupas. Om EU-kommissionen kommer fram till att verklig geografisk blockering har förekommit kan böter bli aktuella.

Svenska gamingbolaget THQ Nordic, som i början av 2018 köpte Koch Media för 121 miljoner euro, backade 5,8 procent.

Bussbolaget Nobinas rapport för det fjärde kvartalet visade en tillväxt på 13,7 procent, men lönsamheten var sämre än föregående år till följd av kostnader från förvärv. Bolagets vd Magnus Rosén sade till Nyhetsbyrån Direkt att engångskostnaderna var ”enligt förväntan”, och i en analytikerkommentar skrev Pareto att Nobinaaktien har en tendens att överreagera på lägre kvartalsresultat varför banken betraktar större nedgångar under dagen som ett köptillfälle. Aktien handlades ned 4,4 procent.

Bränslecellsbolaget Powercell föll 15 procent. Bolaget har nu fått information om att Nikola Motors inte tänker använda bolagets bränslecellstackar för serieproduktion, meddelade Powercell på torsdagskvällen.

Raysearch har fått en order på Raystation från Hoag Memorial Hospitals cancerstrålningsdivision i Kalifornien med ett ordervärde på cirka 900.000 dollar, där merparten bokats som intäkter under det första kvartalet 2019. Raysearch lyfte 5 procent.

Episurf Medicals styrelse föreslår en nyemission på 98,3 miljoner kronor, som till cirka 70 procent är säkerställd genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden. Beskedet mottogs med iskyla av börsen som sänkte aktien 26,5 procent.

Mavshack avser att köpa två bolag, IT-utvecklingsbolaget Recapture IT och IT-supportbolaget Your IT. I fjol omsatte bolagen tillsammans cirka 21 miljoner kronor. Streamingaktien avancerade 7,4 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.