Breda uppgångar på Wall Street

USA-börserna avslutade veckan starkt efter en jobbrapport som visade på starkare sysselsättningsökning än väntat i april samtidigt som löneökningarna var dämpade.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 0,7 procent till 26.502. Det bredare S&P 500 var upp 1,0 procent till 2.945 medan tekniktunga Nasdaq Composite hade steg 1,6 procent till 8.164.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 263.000 personer i april. Arbetslösheten uppgick till 3,6 procent, jämfört med 3,8 procent månaden före. Analytiker hade i snitt räknat med att sysselsättningen skulle ha stigit med 185.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 3,8 procent, enligt Reuters prognosgenomsnitt.

Lönerna ökade med 3,2 procent i årstakt, väntat var 3,3 procent.

“Vi har starkare och starkare jobbökningar och det ser ut som om det är mindre och mindre inflation, vilket är väldigt udda. Du ser typiskt sett inte det, och vad det signalerar till marknaden är att Fed avvaktar”, sade Jamie Cox, partner vid Harris Financial Group, till Reuters.

Spelutvecklaren Activision Blizzard redovisade en omsättning i linje med förväntningarna samtidigt som prognoserna för andra kvartalet var sämre än analytikerna hade räknat med. Aktien tappade 4,8 procent på fredagen.

Amazon steg 3,2 procent efter att finansmannen Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway köpt aktier i bolaget.

“Jag har varit ett fan och en idiot som inte köpt tidigare”, sade Buffett till CNBC på torsdagskvällen.

IT-molnutvecklaren Arista Networks backade 10,4 procent efter en svagare rapport än väntat.

Amerikansk tioårig statspappersränta var ned 1 punkt till 2,53 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.