Brummer är IT-rasets stora vinnare
Den framgångsrika blankningen är en välkommen revansch för Brummer & Partners som förra året misslyckades rejält med sina placeringar. Zenitfondens uppgång för 1999 blev endast 10,6 procent efter förvaltningsarvode. Stockholmsbörsen steg samtidigt med 66 procent och Morgan Stanleys världsindex med 24 procent. Innan dess hade fonden slagit jämförbara index med 70, 20 samt 30 procent de tre föregående åren.
Zenitfonden med 9,6 miljarder kronor under förvaltning har haft en försiktig inställning till börsen i år. Bland de få bolag fondens förvaltare vågat tro på finns fastighetsbolaget Lundbergs och Assidomän.
”Vi har haft en mycket negativ inställning till börsen i sex månader och är fortfarande försiktiga. Att kurserna fallit betyder just nu bara att vi är lite mindre negativt inställda till börsen än tidigare”, säger Per Josefsson, ordförande i Zenit-fonden som dock inte vill uppge hur fonden gått under den turbulenta oktobermånaden.
Ekonomi24s beräkningar om fondens utveckling bygger på de månadsrapporter som skickas ut till kunderna vid halvårsskiftet och i början av oktober. Av rapporterna framgår att värdet på Zenit-fondens andelar steg med 16,4 procent under årets första åtta månader, efter avdrag för ersättning till förvaltarna.
Det kan jämföras med ett tapp på 8 procent för Morgan Stanleys världsindex och en uppgång med 0,5 procent för Stockholmsbörsen.
Om fondens förvaltare under oktober månad behållit samma positioner som de hade den 30 september kan oktober bli en av fondens bästa månader hittills i år. Några bolagsnamn nämns inte i septemberrapporten. Men om Brummer följt samma placeringsinriktning som vid halvårsskiftet blir resultatet följande:
Per den sista september hade fonden ett nettoinnehav av 8 procent, 750 Mkr kronor, av fondens kapital i aktier relaterade till bygg och fastigheter (Lundbergs) och i skogsindustrin 4,3 procent (Assidomän).
Samtidigt hade fonden blankat aktier i internetrelaterade företag (Framfab, Freeserve, Icon, MTG, T-Online, Terra Networks), bank-och försäkringsbolag (Skandia), telekomutrustning (Juniper), media och teleoperatörer (bland annat finska Sonera och Deutsche Telecom) motsvarande 22 procent av fondens tillgångar, d v s närmare 2 miljarder kronor. Flera av dessa bolag har fallit mellan 30 och 50 procent. Det betyder att Brummer Zenitsfond kan ha tjänat mellan 750 Mkr och 1 miljard kronor.
Fakta/hedgefonder.
En hedgefond har friare placeringsregler än en vanlig fond. Fondens förvaltare kan blanka aktier efter eget huvud. Det betyder att fonden kan ta betydligt större positioner än en vanlig fond. För att dra ner riskexponeringen tar förvaltaren ofta positioner i vissa aktier samtidigt som andra aktier i samma bransch blankas.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.