Buffett verkar bygga upp stor position i hemligt bolag

Warren Buffett, som leder investeringsbolaget Berkshire Hathaway, ser ut att bygga upp en stor position i ett hemligt bolag. Det skriver Business Insider som hänvisar till den senast inlämnade 13F-rapporten över portföljens sammansättning.
Berkshire Hathaways Warren Buffett.
Warren Buffett. Foto: Charles Sykes/TT
I den verkar Buffett ha fått tillstånd av regulatorer att inte avslöja pågående köp från Berkshires sida.

Senaste gången Buffett agerade likadant var 2015. Några veckor senare kom offentliggörandet om att han hade köpt aktier i oljebolaget Phillips 66 för 2,5 miljarder dollar.

”Han håller utan tvekan på att bygga en stor position nu och kan avslöja det i sin nästa 13F”, säger David Kass, finansprofessor på University of Maryland och som följt Buffett i över tre decennier.

Att man inte avslöjar pågående köp beror på att andra kan lockas till att börja köpa upp aktien. Det driver då upp kursen och gör aktien mindre värd för fortsatta köp. Enligt sajten kan Buffetts senaste hemliga köp bli tillkännagivet inom några veckor.

Berkshire har en kassa på nästan 140 miljarder dollar till förfogande. I år har denna använts för köp av egna aktier, miljardinvesteringar i japanska handelshus och senast nya positioner i ett antal läkemedelsbolag. Buffett har också under tiden sålt av i flygbolag och minskat exponeringen mot banksektorn, undantaget Bank of America.