Bure: Söker två-tre nya investeringar

Investeringsbolaget Bures strategi kretsar kring en koncentrerad portfölj där man genom långsiktiga relationer bidrar till att bygga bra innehavsbolag. Ser man till planerna för den närmsta tiden ska moderbolagets nettokassa sättas i arbete i två, tre nya investeringar.

Värderingsmässigt är börsen samtidigt ganska dyr i dag så Bure agerar försiktigt.

Det uppger Bures vd Henrik Blomquist till SIX News under kapitalmarknadsdagen i Göteborg på onsdagen.

Vad är det mest centrala i Bures investeringsstrategi framåt, det som består?

”En långsiktighet i att bygga riktigt bra bolag. Det visar vi upp på flera sätt här i dag”, säger Blomquist till SIX.

Vad har ni för syn på börsens värdering och värderingsmultiplarna vid onoterade bolagstransaktioner?

”Min egen syn är att det börjat bli ganska så dyrt. Priserna har gått upp och det kan man se på att affärerna samtidigt kommit igång. Man kan säga att det i dag är lätt att göra av med pengar men det gäller ju också att köpa saker som är rätt för oss, detta då jag måste leva med dem länge. Så jag är lite försiktig, men positiv”, svarar Bure-vd:n.

Värderingsmässigt ligger börsen nog i ”övre kvartilen”, bedömer han vidare.

Tar fler av era investeringsutvärderingar därför stopp på grund av pris?

”Timingen är viktig, och där är pris en del. Man kan samtidigt vara villig att betala de högre priserna så länge det finns andra förutsättningar som gör att det kan bli bra.”

Hur pass viktig är den här relationsaspekten i era affärer som ni talat om i dag?

”Vi vill bli partners med våra bolag. En del är då att komma in i partnerskapet på rätt sätt, för gör man på fel sätt blir det svårt att driva partnerskapet vidare. Det är egentligen inga konstigheter att man ska ha ambitioner kring förhållandet för att det ska bli bra långsiktigt.”

Upplever ni att relationsbyggandet ger er en nisch som private equity-aktörer och liknande inte konkurrerar inom?

”De är duktiga på det här de med men de har större pengar och större resurser. Det resulterar i att vi sitter med en portfölj på sju (åtta inklusive Cavotec, SIX anm) bolag medan de har hur många som helst.”

Så vi bör även framöver räkna med en relativt koncentrerad Bure-portfölj, med inte så många fler bolag än i dag?

”Nej, inte som det ser ut just nu. Målet är att göra två-tre investeringar till för att nå tio-elva bolag totalt”, svarar Bure-vd:n SIX.

Blomquist meddelade under presentationen att Bure per i fredags hade cirka 650 miljoner kronor i kassa och likvida medel. Från dessa ska dras av de 189 miljoner kronor man investerar i en riktad nyemission i Cavotec.

Kvar blir alltså drygt 450 miljoner kronor som Bure vill investera i två-tre bolag, helt i linje med Blomquists uttalande under presentationen att man vill komma upp i minst 100-150 miljoner kronor per bolag när det kommer till nya portföljbolag.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.