Byggföretagen tror på kraftigt dämpad tillväxt i Sverige nästa år

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen spår att den svenska tillväxten kommer stanna av ordentligt nästa år. Detta enligt en konjunkturrapport som är betydligt sämre jämfört med andra bedömare, rapporterar SvD.
Byggföretagen tror på kraftigt dämpad tillväxt i Sverige nästa år - Byggkranar
Foto: Claudio Bresciani / TT
Organisationen pekar ut cementbristen som huvudorsak, mycket på grund av att Cementas tillfälliga tillstånd går ut vid årsskiftet. Byggföretagen ser en princip obefintlig ökning av svensk BNP om 0,3 procent 2023 och räknar även med att nyproduktionen av bostäder kommer stanna av, bland annat till följd av ökade materialpriser och stigande räntor.

Om Byggföretagens rapport slår in kommer Sverige stå inför cementbrist under mer eller mindre hela nästa år.

”Vi önskar så klart att det här inte kommer vara ett problem när vi gör en ny rapport i höst. Men givet de fakta vi har i nuläget så är det vår bästa bedömning”, kommenterar John Deremar, nationalekonom på Byggföretagen.

En annan aktör, Konjunkturinstitutet, är mer optimistiska och räknar med en svensk tillväxt om 2,1 procent nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.