C och FP avvisar stöd till S-regering

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven visar alltmer tydligt att han vill ha ett samarbete med Folkpartiet och Centerpartiet i riksdagen för att säkra en stabil regering. Samtidigt avvisades Löfvens inviter klart av de båda partierna i gårdagens Agenda.

Stefan Löfven sade vid sin första pressträff under gårdagen att utgångspunkten är att Socialdemokraterna lägger fram en budget med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Stefan Löfven upprepade även att han vill sondera terrängen med Centerpartiet och Folkpartiet.

Men senare under dagen låste det sig med Vänsterpartiet då Löfven under ett kort möte under gårdagen utan diskussion avvisat att Vänsterpartiet ska få plats i regeringen. Vänsterpartiet kräver nu i stället en förhandling och överenskommelse kring vinsterna i välfärden för att kunna stödja en budget.

”Jag gjorde väldigt tydligt för Stefan Löfven att vi kan förhandla om en budget. Vi kan inte lova att vi kommer överens. Vi förutsätter att vi får betydande inflytande över budgetens innehåll”, sade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt efter mötet.

Och i SVT Agenda, som sändes under gårdagskvällen, var företrädare för Centerpartiet och Folkpartiet tydliga med att de inte vill stödja en socialdemokratiskt ledd regering.

”Vi har gått till val på en alliansregering. Det fick vi inte väljarnas stöd för. Nu ligger bollen hos Stefan Löfven och de rödgröna”, sade Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

”Det är viktigt att komma ihåg att vi ska göra samma sak efter valet som vi innan sagt att vi ska göra. Jag har sagt att vi vill ha en alliansregering och annars går vi i opposition”, sade Folkpartiets tidigare minister Erik Ullenhag.

Allianspartierna säger att de fortsatt tänker gå fram med sin egna gemensamma budget i höst. En budget behöver inte majoritet i riksdagen för att gå igenom, utan olika alternativ ställs mot varandra tills den med flest röster står kvar. Om inte allianspartierna lägger ned sina röster i den sista omröstningen skulle Sverigedemokraterna därmed få möjlighet att välja budgetalternativ.

Om Sverige då har en rödgrön regering och Sverigedemokraterna väljer Alliansens budget tvingas de rödgröna genomföra borgerlig politik, vilket troligtvis skulle utlösa en regeringskris. Stefan Löfven uteslöt inte detta under gårdagen, men sade att det var ”osannolikt”.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.