Carlos Slim vill införa tre dagars arbetsvecka

Världens fjärde rikaste person, Carlos Slim, vill förkorta arbetstiden till tre dagar per vecka, uppger han i en intervju med Bloomberg.

Enligt Forbes är Carlos Slim god för 50 miljarder dollar, drygt 400 miljarder kronor. I en intervju med Bloomberg säger den mexikanska mångmiljardären att arbetstiden bör kortas till tre dagar per vecka.

– Historiskt, ju mer avancerad tekniken blir och ju mer framsteg som görs, tenderar folk att arbeta mindre, säger Carlos Slim till Bloomberg.

Den kända affärsmannen anser att arbetslösheten är ett stort problem, framförallt i Europa. Genom att korta arbetstiden menar han att fler kan komma i arbete.

– Jag tycker att människor ska arbeta tre dagar per vecka för att skapa plats för andra, säger Carlos Slim till Bloomberg.

Genom att folk får fler lediga dagar tror han kan leda till större livskvalitet och fler ekonomiska aktiviteter som mer turism, nöjen, sport,kultur och utbildning. Däremot anser den 85-årige telekommogulen att människor bör arbeta längre än till 65 års ålder.

-Jag tycker att människor ska pensionera sig senare, därför att de har mer kunskap och erfarenhet, säger han till Bloomberg.

Enligt Carlos Slim har ett av hans företag, Telmex, redan börjat erbjuda folk med stor erfarenhet att stanna kvar med kortare arbetsvecka. Runt 40 procent av de tillfrågade har nappat på erbjudandet, uppger han.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.