Carnegie Fonder: Sektorerna som gått bäst kommer fortsätta gå bäst

IT, hälsovård och stapelvaror är sektorerna på börsen som presterat bäst sedan 1995 - och trenden lär hålla i sig, tror Carnegie Fonder.
Foto: Canva
Foto: Canva

I en studie av Carnegie Fonder dras slutsatsen att det kan vara klokt för långsiktiga investerare att konsekvent övervikta höglönsamma lågrisksektorer som läkemedel och stapelvaror. Sektorerna har sedan 1995 haft en betydligt bättre utveckling andra sektorer, både sett till absolut avkastning och riskjusterad avkastning. De tre sektorerna har haft en CAGR på 8-12%.

“IT har uppvisat en högre risk men kombinerar ofta en god tillväxt med hög lönsamhet. Vi tror därför att även denna sektor kommer att fortsätta leverera god riskjusterad avkastning även framöver”, skriver Carnegie Fonder.

Att IT- och hälsovårdssektorn är de klara vinnarna är ingen slump, “då de har en strukturell tillväxt driven av stora megatrender i samhället, som digitalisering och en åldrande befolkning”.

De senaste 18 månaderna har det varit tvära kast mellan vilka aktiesektorer som presterar bäst i takt med att den ekonomiska verkligheten förändrats snabbt. För första gången på länge har marknaden ställts inför hög inflation och ökande räntor, varför Carnegie ställt sig frågan om vilka sektorer som går bäst på lång sikt. Studien undersöker också om det finns några stabila samband som kan förklara skillnader i långsiktig avkastning.

Carnegie har identifierat två tydliga mönster, och som fondbolaget tror kommer bestå framöver.

“Vi konstaterar att marknaden inte prissatt risk korrekt utan lågrisksektorer har snarast tenderat att generera högre avkastning. Att marknaden inte prissätter risk korrekt har observerats i ett stort antal akademiska studier /…/”, går det att utläsa i rapporten.

Den sannolika orsaken bakom anomalin är att investerare tror att marknaden ska gå upp och därför önskar högriskaktier som i detta scenario går bättre än marknaden i snitt.

Det andra mönstret som upptäckts är att sektorer med hög lönsamhet tenderar att systematiskt ge högre avkastning än sektorer med låg lönsamhet, ett samband som också visats i akademiska studier.

“Vår tes är att en kortsiktig marknad underskattar lönsamhetens inverkan på fria kassaflöden vid tillväxt och att även detta samband kommer att bestå framöver, inte minst då alltmer kapital allokeras av passivt indexförvalting med avsaknad av någon som helst fundamental analys.”

I studien har det globala indexet MSCI World agerat referenspunkt. Stora skillnader har uppmärksammats när indexet brutits ned. De överavkastande sektorerna är sällanköpsvaror, stapelvaror, hälsovård, IT och energisektorn. Dessa sektorer har alltså levererat en högre avkastning än marknadssnittet. På andra sidan myntet ses bland andra kommunikation, finans och materialsektorn som levererat en underavkastning gentemot MSCI-indexet. Att finans- och materialsektorn återfinns bland de sämsta sektorerna har mycket att göra med att de är utsatta för externa makroekonomiska faktorer. Sektorerna präglas därför av en högre grad av oförutsägbarhet.

Avslutningsvis konstaterar Carnegie Fonder att även om det på kortare tidshorisonter finns stor variation i vilka sektorer som presterar bäst, finns det tydligare samband på längre sikt. Lågrisksektorer tenderar alltså överlag att prestera bättre över längre tidsperioder, möjligtvis för att dessa tenderar att förbises av kortsiktiga investerare som söker högriskaktier, och därmed konsekvent handlas till alltför låga värderingar.

“Vidare ser vi att de sektorer som avkastat allra bäst även sticker ut med en i snitt högre lönsamhet.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.