Carnegie öppnar för fler förvärv – efter jätteköpet av Didner & Gerge

Carnegie Fonder-VD:n Andreas Uller har gjort karriärens största affär genom köpet av Didner & Gerge. Nu är han hungrig på mer. "Vi har kapacitet att kunna göra det", säger han till Affärsvärlden. Han ger också sin syn på:
✓ Fonderna efter sammanslagningen: "Ett löfte mot befintliga kunder"
✓ Förvärvsplanerna: "En del av Carnegies ambition"
✓ Hotet mot mindre fondbolag: "Slår ut duktiga kapitalförvaltare"
Carnegie öppnar för fler förvärv – efter jätteköpet av Didner & Gerge - Allmänt, Andreas Uller, VD Carnegie
Andreas Uller, VD på Carnegie Fonder, är öppen för fler förvärv framöver. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Efter veckor av hemlighetsmakeri drogs en gemensam suck på Carnegie under onsdagsmorgonen när storaffären med fondbolaget Didner & Gerge blev offentlig.

“Snabb och förhållandevis enkel”, beskriver Andreas Uller den största affären hittills i sin karriär.

Carnegie Fonders VD tar emot på 13:e våningen med Stockholms siluett som kuliss.

“Det är en perfekt affär för oss. Jag tror vi passar väldigt bra ihop”, säger Andreas Uller och lägger till:

“Sen skiljer det lite i förvaltningen naturligtvis.”

Carnegie Fonder vill växa både organiskt och genom förvärv. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Vem tog första kontakten? 

“Jag vet inte. Det har varit kontakter genom åren fram och tillbaka i olika konstellationer. Men det är klart att vi har en tillväxtstrategi inom Carnegie Fonder. Vi ska växa både organiskt och genom förvärv”, säger Andreas Uller som berättar att de riktiga förhandlingarna tog fart först efter årsskiftet.

Fallande stjärnan

Didner & Gerge har några turbulenta år bakom sig. Fondbolagets stjärnglans har avtagit i styrka parallellt med att flaggskeppet Aktiefonden underpresterat och tappat förvaltare.

Henrik Didner, medgrundare och styrelseordförande på Didner & Gerge, talade med flera intressenter. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

När Andreas Uller får frågan om skälet till affären väljer han istället att lyfta fram behovet av ett generationsskifte. Något som han tror kan driva fram fler strukturaffärer på fondmarknaden framöver, när starka ägare söker exitmöjligheter.

“Det är ganska uppenbart att Henrik (Didner) och Adam (Gerge) tittade på en lösning efter dem. Jag vet att de hade andra propåer, men vi hittade varandra.”

I affären ingår samtliga av Didner & Gerges sex fonder. Det förvaltade kapitalet uppgår till 55 mdr kr.

Andreas Uller vill inte kommentera turbulensen hos säljaren Didner & Gerge. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

“Har ju också läst tidningen”

Prislappen i form av aktier i Carnegie är hemlig. Andreas Uller vill inte kommentera hur den påverkats av turbulensen hos Didner & Gerge.

“Det kan inte jag svara på. Det får du prata med Henrik och gänget om där borta. Jag har ju också läst tidningen men jag kan inte säga att det har påverkat eller inte påverkat.”

Nu väntar en ägarprövning av Finansinspektionen och att affären ska godkännas av Konkurrensverket. Fonderna ska sedan överlåtas till Carnegie Fonder.

“Vid årsskiftet borde det mesta vara på plats”, tror Andreas Uller.

“Vid årsskiftet borde det mesta vara på plats” Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Både Didner och Carnegie har stora Sverigefonder. Blir det Simon Blecher som får ratta en ny superfond?

“Det är för tidigt att säga vad som händer med fonderna”, säger Andreas Uller.

Innehaven skiljer sig stort åt i Carnegie Sverigefond och Didner & Gerge Aktiefond. Carnegie är mer inriktad på storbolag, medan Didner har många småbolag i sin Sverigefond.

Om man har en produkt, kanske man inte vill ha den andra. Hur tänker ni kring det? 

“Både sparare och andelsägarna har gjort ett aktivt val att hamna där de har gjort. Det har vi stor respekt för. Och det kommer inte att ske någon förändring på kort sikt”, säger Andreas Uller.

Han fortsätter:

“Det är klart att vi förstår att andelsägarna har valt Didners fond av vissa skäl och våran fond av andra skäl. Så det får vi se hur det spelar ut över tid, och då kommer vi kommunicera det.”

Andreas Uller medger dock att det kan bli svårt att göra alltför stora förändringar.

“Vi har ett löfte mot befintliga kunder, då kan man inte ändra om den hur mycket som helst för att det ska passa den institutionella marknaden till exempel.”

Carnegie Fonder vill växa mot institutionella investerare med nya produkter. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

“Ställs väldigt höga krav”

Andreas Uller ser en allt tydligare förskjutning mot högre och mer detaljerade krav från institutioner, något som driver på konsolideringen av fondmarknaden. Samtidigt får mindre fondbolag allt svårare att hänga med.

“Du behöver ett helt ekosystem egentligen. Då tänker jag på administration, rapportering, regelefterlevnad, riskkontroll, systemlösningar – du hamnar ofta i IT-frågor. Det är en reglerad verksamhet. Så det ställs väldigt höga krav.”

Andreas Uller säger att han är öppen för att göra fler förvärv framöver om möjligheterna dyker upp.

“En del av Carnegies ambition är att öka andelen återkommande intäkter”, säger han.

“I det här fallet är det ett helt bolag, men det kan också vara mindre team som sitter på kompetens som vi inte har. Eller om det öppnar sig en möjlighet på en annan marknad tittar vi på det också”, fortsätter Andreas Uller.

Carnegie har särskilt bra förutsättningar att kunna växa genom förvärv, menar han.

“Vi är så pass stora att vi har kapacitet att kunna göra det.”

Bjässar som Carnegie gynnas av nya regler för PPM. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN

Fondtorget kan slå ut mindre fondbolag

Något som i detta nu skyndar på konsolideringen ytterligare är det stora skifte som är på gång på PPM-marknaden. Didner & Gerge är en stor spelare inom premiepension och dess Aktiefond har valts av över 170 000 pensionssparare.

Efter sommaren väntas upphandlingen av Sverigefonder till det nya Fondtorget att avslutas. Det får  stor betydelse för affären, varför Carnegie endast betalar för kapitalet som finns utanför PPM-systemet i första omgången.

“Det ställs höga krav i dessa upphandlingar – och med rätta. Men det är också något som driver på att du måste ha en tillräckligt stor organisation för att kunna svara upp till det”, säger Andreas Uller och fortsätter:

“Det tror jag att vi har. Det tror jag många andra har också. Men det finns ju fonder där ute som inte har det och behöver hitta en annan lösning.”

Han ser också andra risker med det nya systemet, än att mindre fondbolag slås ut.

“Kraven får inte vara så höga att de slår ut duktiga kapitalförvaltare. Det blir för mycket fokus på allt runt omkring, att du är tillräckligt stor för att kunna svara upp till IT-relaterade krav till exempel.”

Det bidrar till att marknaden konsolideras?

“Jag tror att det är en av flera som driver på mot storskalighet. Hela den här delen som är uppe till förhandling just nu är 85–90 miljarder kronor”

Kommer vi ser fler strukturaffärer på fondmarknaden? 

“Ja, det tror jag att vi får se. Det vore logiskt om den fortsätter konsolideras.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF