Carnegie-strategen: Marknaden går för fort fram

Investerarna har börjat prisa in allt större räntesänkningar under nästa år. Men det är sannolikt för optimistiskt. Det bedömer Helena Haraldsson, makro- och marknadsstrateg på Carnegie Private Banking, enligt ett marknadsbrev.
Carnegie-strategen: Marknaden går för fort fram - CARNEGIE
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ SvD/TT

Marknaden blickar närmast fram mot amerikansk inflationsdata på tisdag och räntebeskedet från Federal Reserve (Fed) på onsdag.

– Marknaden räknar med att kärn-KPI ökade med 4,0 procent i årstakt i november, vilket är oförändrat jämfört med årstakten i oktober. Allt talar samtidigt för att Fed lämnar styrräntan oförändrad, så fokus kommer att riktas mot kommentarerna från Fed-chefen Jerome Powell och den så kallade ”dot plot” där de enskilda ledamöterna spår räntan framåt. Vid septembermötet räknade de flesta ledamöterna med sänkt styrränta under nästa år med 50 punkter, men en hök räknade med högre ränta och en såg en oförändrad ränta. Fokus ligger på hur starkt centralbankerna försöker argumentera emot marknadens aggressiva räntesänkningsprognoser och i så fall om marknaden lyssnar på dem, säger Haraldsson.

Hon säger vidare att marknaden just nu prisar in att Fed ska sänka räntan med drygt 100 punkter under 2024, med start under andra kvartalet.

– Vår bild är att marknaden gått för fort fram. Vi räknar med färre och senare räntesänkningar från Fed givet ett mjuklandsscenario, säger hon vidare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco