Chansa på en it-konsult
It-konsulten Sigma är ett av de tre företag som uppstod när bolaget med samma namn delades. De övriga två heter Epsilon och Teleca. Epsilon blev uppköpt av huvudägaren Dan Olofsson. Teleca lever vidare som ett stort it-bolag. Sigma blev problembarnet.
En titt på de historiska siffrorna visar att Sigma (pro forma) gjorde ett rörelseresultat på 30-50 miljoner per år under slutet av 1990-talet för att senare gå rakt in i väggen. 2001-2003 förlorade koncernen nästan en halv miljard. I rättvisans namn ska nämnas att en stor del av förlusterna är diverse avskrivningar, nedskrivningar och försäljningar av olika verksamheter.
Utvecklingen har fortsatt under det första halvåret i år med försäljningar av Sigma Kommun och Landsting liksom avveckling av det schweiziska dotterbolaget. Men med förvärvet av konkurrenten RKS inleddes förhoppningsvis en ny era som en vinstrik konsult. Sigma består av tre affärsområden:
* Business Solutions. Arbetar bland annat med affärssystem och olika e-handelslösningar.
* It Solutions. Arbetar med systemförvaltning och systemutveckling. Här kommer merparten av RKS verksamhet att hamna.
* Information Solutions. Minsta affärsområdet. De högsta marginalerna. Arbetar med informationsdesign.
Lär omsätta 800 Mkr
Kunderna finns framför allt inom industrin, den offentliga sektorn och handeln. Första halvåret omsatte Sigma 390 miljoner kronor och på helåret lär siffran landa på 800 miljoner. Visserligen minskar omsättningen under semesterperioden, men det kompenseras av att halva RKS omsättning kommer med i böckerna (RKS omsätter cirka 200 miljoner per år).
Hur går det då? Den som tittar på sista raden finner inte mycket att hålla i handen. Nettot för det första halvåret landade på minus 9 miljoner kronor. Fast det speglar inte riktigt sanningen.
* Koncernen hade goodwillavskrivningar på 15,7 miljoner kronor. Från och med nästa år, i enlighet med de nya redovisningsreglerna, upphör dessa.
* Skatt betalas inte. Sigma har förlustavdrag på 130 miljoner kronor och slipper därmed att skatta de närmsta åren. Av de 9 miljonerna är 7 miljoner skatt.
* Förlusterna från sålda och avvecklade verksamheter, som alltså inte finns med under årets andra halvår, bidrog med 7,5 miljoner. Därtill togs en reaförlust på 1,9 miljoner.
Om dessa siffror läggs tillbaka gjorde själva rörelsen en vinst på drygt 20 miljoner efter räntekostnader och minoritetsandelar under första halvåret. Vän av ordning kan invända mot detta av flera skäl men samtidigt är det här kostnader som försvinner från och med nu.
Mycket talar för att Sigma är en turn around-kandidat. Bolaget skriver i rapporten att orderläget är starkt, främst från industrin. Räkna också med att många företag ligger efter med it-investeringarna och vi vågar räkna med en organisk tillväxt på 5 procent nästa år.
Bantad nettoskuld
När hela förvärvet av RKS kommer in i siffrorna betyder det att Sigmas omsättning ökar till 945 miljoner kronor. Med en marginal runt 7 procent gör koncernen en vinst på 66 miljoner före räntekostnader. Nettoskulden är kraftigt nerbantad, varför räntekostnaderna nästa år bara ligger på ett par miljoner kronor. Sigma kan göra en nettovinst på 60 miljoner kronor 2005.
En aktiekurs på sju-åtta gånger vinsten för en it-konsult på väg upp är ett fynd. Ett starkt varumärke, flera långa kontrakt och ett växande guldägg i Information Solutions är inte heller fy skam. Därtill kan vändningen i själva marknaden bli betydligt större än vad vi gissat på.
Mot det ska ställas risken i verksamheten (tänk 2001-2003), det långsiktiga hotet att jättar som IBM tar över alltmer från mindre och medelstora konsulter liksom att Sigma sitter på en goodwillpost i nivå med det egna kapitalet. Hög risk, således. Men går det vägen är uppsidan stor. Köpläge för chansare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.