Chefekonomen: Ta höjd för högre räntor

Det finns en stor risk att att räntan höjs 0,5 procentenheter vid alla tre återstående möten i år, skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth i sin senaste boränteprognos.
Chefekonomen: Ta höjd för högre räntor - winsth nordea
Annika Winsth, chefekonom Nordea. Foto: Tomas Oneborg / SvD/TT och Jessica Gow TT

Inflationen fortsätter överraska på uppsidan. I maj var inflationstakten enligt KPIF, det vill säga förändringen från samma månad föregående år, 7,2% – den högsta inflationstakten enligt KPIF sedan december 1991. Nu skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth att det finns en stor risk för dubbla räntehöjningar vid samtliga återstående möten i år till en ränta på 1,75%. Även långräntorna väntas stiga, men inte lika mycket.

Hon pekar på att den amerikanska centralbanken Federal Reserve senast höjde räntan med 0,75 procentenheter och att de lär fortsätta i den takten framöver. Dessutom står den europeiska centralbanken ECB i startgroparna för att börja höja. Således blir det svårt för Riksbanken att inte också höja tonläget, dels då inflationen är långt över målet och dels för att inte riskera en svagare krona.

”När Riksbanken höjer räntan påverkar det mer eller mindre omgående de hushåll som lånar till rörlig 3-månadersränta. Det betyder att räntan för många mer än fördubblas till årsskiftet om Nordea har rätt i sin prognos”, skriver hon och fortsätter:

”Räntor med längre löptider styrs av den globala räntenivån och de har stigit markant, vilket fått även hypoteksinstituteten att höja de bundna räntorna. Hur Fed agerar spelar därmed stor roll även för svenska räntor.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets