Chefsanalytiker: Duvaktigt besked från Riksbanken

Såväl Nordea som SEB gör bedömningen att Riksbankens besked idag lutade åt det duvaktiga hållet.
Chefsanalytiker: Duvaktigt besked från Riksbanken - riksbanken-700_binary_6840430.jpg

Som väntat behöll Riksbanken idag räntan oförändrad på 0,0 procent. Senast Riksbanken ändrade reporäntan var vid det penningpolitiska mötet den 18 december 2019, då den höjdes med 0,25 procentenheter till 0,00 procent.

Ramen för värdepappersköp utökas samtidigt med 200 miljarder kronor till totalt 500 miljarder kronor.

Riksbanken meddelade även att man kommer börja köpa företagsobligationer i september och har beslutat att sänka räntor och förlänga löptider för utlåningen till bankerna.

”Allt som allt är beskedet från Riksbanken lite blandat men på den duvaktiga sidan”, kommenterar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson och fortsätter:

”Å ena sidan var det mjukare än väntat då vissa räntor sänktes. Å andra sidan är en sänkning av reporäntan alltmer osannolikt”

Torbjörn Isaksson påpekar att Nordea hade väntat sig att ramen för tillgångsköpen skulle utökas senare under året. Banken behåller sin prognos om att reporäntan förblir oförändrad både detta och nästa år.

Även SEB vidhåller sin syn på att reporäntan hålls på nollan under en överskådlig framtid och kallar också dagens besked för duvaktigt.

”På marginalen var beskedet något mer duvaktigt än vad marknaden hade trott då de flesta analytiker väntade sig att tillgångsköpen skulle ligga stilla just nu, även om en utökning längre fram var väldigt väntat”, skriver SEB:s Lina Fransson och Olle Holmgren.

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets