Chefsekonom ser positiva industritecken

Den svenska ekonomiska statistiken som presenterades på måndagsförmiddagen visar indikationer på återhämtning i tillverkningsindustrin, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Trots ett svagare utfall i juni än väntat ökade industriproduktionen med 2,7 procent under det andra kvartalet och orderingången stärker bilden av att produktionen har börjat återhämta sig. Det skriver Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, under måndagen.

”Orderingången visar en tydligt uppåtriktad trend, vilket indikerar att produktionen kommer att ta fart mer markant framöver. Om det inträffar kommer även BNP-tillväxten att stärkas under det andra halvåret 2015, i linje med de flesta prognoser”, fortsätter Isaksson.

Den månatliga produktionsstatistiken visar en starkare tillväxt för det andra kvartalet än vad nationalräkenskaperna gör. Produktionen i tillverkningssektorn ökade med 1,9 procent i kvartalstakt enligt det andra kvartalets preliminära BNP-utfall. Det kan jämföras med 2,7 procent enligt dagens statistik.

”Det är dock svårt att säga om det innebär att BNP-tillväxten kommer att revideras upp för det andra kvartalet, då månadssiffrorna har varit dåliga indikatorer för BNP på senare år”, avslutar chefsanalytikern.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.