Chefsekonomen: Prisfallet i Stockholm har stannat upp

Kvadratmeterpriserna på sålda bostadsrätter indikerar att prisfallet på bostadsrätter i Stockholms län har stannat av, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije.
SBAB:s Robert Boije.
Robert Boije.

Det är kvadratmeterpriserna på sålda bostadsrätter till och med 17 maj som indikerar att prisfallet på bostadsrätter i Stockholms län har stannat av, enligt SBAB:s Robert Boije. I Göteborg har prisfallet dock fortsatt något emedan kvadratmeterpriserna på bostadsrätter visat en gedigen återhämtning i Skåne.

”Man ska vara försiktig med att tolka veckostatistik över genomsnittliga kvadratmeterpriser då de objekt som säljs kan skilja sig åt mellan veckorna. I synnerhet om det är få objekt som säljs. Men vi ser i våra data att omsättningen av bostadsrätter mätt utifrån både antalet avpublicerade annonser och verifierat antal sålda bostäder är fortsatt hög i Stockholms län, trots coronakrisen. Mätt utifrån kvadratmeterpriserna på sålda objekt till och med 17 maj ser tendensen ut att vara att prisfallet på bostadsrätter stannat upp och att priserna till och med gått upp något i Stockholms län den allra senaste tiden”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Samtidigt har den utbudsökning som skedde i storstadsområdena i början av coronakrisen börjat visa tecken på att plana ut och omsättningen är relativt hög.

”Att utbudsökningen ser ut att plana ut är ett hälsotecken för bostadsmarknaden. Det indikerar att köpare och säljare nu i större utsträckning anpassat sig till nya situationen”, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.