Citigroup förväntar sig en stramare oljemarknad

Citigroup förväntar sig en stramare oljemarknad i samband med att den säsongsmässiga efterfrågan och efterfrågan för raffinerad råolja kommer att överstiga den ökade oljeproduktionen inom Opec+. Det skriver Bloomberg News.
Olja
Foto: Eli Hartman / TT
Banken skriver att oljelagren kommer att minska när Saudiarabien höjer sin produktion i tre faser från och med nästa månad samtidigt med ökad efterfrågan.

Saudierna kommer att ta tillbaka 700 000 fat per dag i produktion. Men det är mindre än de 1 miljon fat om dagen som landet frivilligt avstått att pumpa upp fram tills maj för att stödja oljepriset. Citigroup hade förväntat sig att Saudiarabien skulle återuppta hela produktionen.

Då man inte gör det anser banken att mot bakgrund av den ovannämnda efterfrågan, som kommer att öka under de kommande 45 dagarna, blir det svårt för Opec+ att med sina produktionshöjningar som startar i maj att se till att oljan når marknaderna i tid. Därför kommer en stramare oljemarknad att uppstå.

Oljan är annars en av bankens favoritinvesteringar inom råvaror, jämsides koppar och majs. Förväntningarna är att råvarupriserna står inför en stark återhämtning under resten av 2021, rapporterar nyhetsbyrån.