Cola, burgare och Disney

Nu kan även småsparare köpa utländska aktier. Men det är betydligt billigare med indexfonder.

Affärsvärlden undersökte för knappt tre år sedan möjligheterna för småsparare att köpa utländska aktier. Resultatet blev en artikel med rubriken ”Bara för de rika”. Slutsatsen var då att höga minimicourtage, krav på depå och utlandsavgifter gjorde det för dyrt för de allra flesta privatpersoner att placera utomlands.

Sedan dess har internetmäklarna lanserat sina lågpristjänster för handel med svenska aktier. Två av dessa, Aktiedirekt och Teletrade, erbjuder även lågprishandel med utländska aktier. Det gör även Aktieinvest, men via telefon.

Därmed har det blivit möjligt för småsparare att köpa aktier i utländska kändisar som Coca Cola, McDonalds eller Walt Disney. Eller varför inte i Bill Gates Microsoft, som veckans analys handlar om. Det är fortfarande dyrt, mycket dyrare än att köpa svenska aktier, men priserna har pressats rejält.

Billigast är Teletrade, som tar ett fast pris på 385 kronor för affärer som understiger 400.000 kronor. Affärer däröver har ett courtage på 0,14 procent. Detta förutsatt att antalet aktier är färre än 2.000 stycken, annars tillkommer en avgift på 30 öre per aktie. Teletrade tar ingen depåavgift.

Bara USA

Aktiedirekt, som är Nordiskas internettjänst, tar inte heller någon depåavgift. Courtaget är 650 kronor upp till 2.000 aktier och 0,15 procent för aktie 2.001 och däröver. Avgiftstrappan tar inte hänsyn till värdet per aktie, vilket gör att courtaget blir lägre ju fler kronor en aktie kostar (vilket inte har någonting med värdering att göra).

Aktiedirekt och Teletrade tillåter bara handel på de amerikanska börserna, NYSE, Nasdaq och AMEX. Tillgång till de amerikanska börserna betyder emellertid tillgång till många olika länders börser. För de flesta stora företag i världen har precis som våra svenska, Ericsson, Netcom, SKF, Volvo med flera, valt en notering i USA utöver den i hemlandet.

Enligt Aktiedirekt och Teletrade är ovanstående avgifter de enda som debiteras kunden. Avgifterna täcker därmed även kostnaderna för den utländska mäklaren. För även om ordern läggs via internet sker ingen handel direkt i marknaden. Teletrade, exempelvis, förmedlar ordern till en mäklare i USA. Dock är det oklart hur bra växelkurs kunden får.

Bäst för småbelopp

Aktieinvest tar en extra avgift på 1,3 procent av investeringen för att täcka kostnaderna för den utländska mäklaren, utöver det vanliga courtaget på 40 kronor plus 1 procent. Den låga fasta avgiften gör Aktieinvest bäst för dem som vill direktinvestera mycket små belopp, eller rentav månadsspara. Courtaget tas ut per affärsdag, vilket gör det möjligt att köpa flera olika aktier och räkna ihop dem. Depåavgiften är 150 kronor per år. Aktieinvest förmedlar ett begränsat antal aktier, drygt 300 bolag från 13 länder.

Handel med utländska aktier på internet är fortfarande ett nytt fenomen. Flera internettjänster, som inte erbjuder handel med utländska aktier, säger att de tittar på lösningar. Hq.se förefaller bli nästa i ordningen. Utöver den amerikanska aktiemarknaden ligger Danmark och Norge nära till hands. På Nettrade, som är Föreningsbankens internettjänst, kan kunderna redan handla med norska aktier.

De traditionella depåerna hos fondkommissionärerna finns givetvis fortfarande kvar. Gängse taxa är ett courtage på 0,65 procent och minst 1.000 kronor, med vissa variationer. Därtill kommer kostnader för den utländska mäklaren. Priset varierar kraftigt beroende på land, vilken lista aktien är noterad på, storleken på affären och om det rör sig om köp eller sälj. Ju mer udda aktier, desto dyrare. Enligt Skandiabanken skulle exempelvis deras amerikanska mäklarkontakt ta 0,15 procent och minst 50 dollar (det vill säga drygt 400 kronor) för en aktie noterad på amerikanska Nasdaq.

Anledningen till att det blir så dyrt är att den svenska mäklaren har dyra kostnader för depåbanken. Aktierna förvaras nämligen av en samarbetspart, förvaringssinstitut kallat, i det aktuella landet.

En investering på 50.000 kronor i Microsoft skulle ge ungefär 60 aktier då kursen var 96,125 dollar i fredags förra veckan. Kostnaden för att köpa Microsoft skulle bli 650 kronor hos Aktiedirekt, 385 kronor hos Teletrade, 1.190 kronor hos Aktieinvest och 1.430 kronor hos Skandiabanken (om vi utgår från att courtaget överstiger 5.000 kronor totalt varje år så att depåavgiften uteblir). Även med de billigare alternativen Aktiedirekt och Teletrade utgör kostnaden 1,3 respektive 0,77 procent av investeringen.

Det krävs alltså ganska stora investeringar för att få ner kostnaderna på rimliga nivåer och passiva investerare, som behåller aktierna under en längre tid. Dessutom bör en rationell investerare köpa fler aktier för att få riskspridning.

Billigare

För mindre bemedlade finns ett enklare och billigare sätt att få riskspridning – aktiefonder. Lägst blir kostnaden om man väljer indexfonder. Under året och framförallt hösten har många indexfonder, som placerar i utlandet, startats (läs mer i nr 47/99 sid 85). Flertalet utlandsindexfonderna kostar mellan 0,5 och 0,9 procent. Ett månadssparande på 1.000 kronor kostar alltså ungefär 100 kronor första året och ger en hel korg av aktier. För fonder tas emellertid avgift ut varje år, men för aktier bara vid köp och sälj tillfället.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.