Commerzbank tror på flockimmunitet vid mitten av året

Commerzbank estimerar att Europa kan nå flockimmunitet i mitten av året på grund av den nya upptäckten om att att fler doser kan användas per vaccinflaska från Pfizer/Biontech, vars vaccin EU beställt mer av. Det framgår av en analys.
Commerzbank tror på flockimmunitet vid mitten av året - coronavaccin-900
Foto: Sakchai Lalit/TT

Den ytterligare säkringen om 300 miljoner doser kan innebär att det tidigare estimatet om 55 procent vid mitten av året istället kan uppgå till 63 procent, vilket är inom intervallet om 60 till 70 procent och alltså där man antar att flockimmunitet börjar.

Commerzbank lägger sedan även på faktumet att fler doser per flaska ökar antalet vaccinerade med 20 procent, och istället ger uträkningen ett utfall på 69 procent vaccinerade vid slutet av andra kvartalet.

Banken lyfter emellertid att det fortfarande kommer vara en osäker företagsmiljö för bolag fram tills att flockimmuniteten uppnås. De estimerar en tillväxt om 5 procent för eurozonen och 4,5 för Tyskland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets