Credit Suisse: Bolidens resultatmiss säger mer om analytikerna än bolaget

Att gruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat inte nådde upp till analytikernas snittförväntningar säger mer om analytikerna än om bolaget. Det menar Credit Suisse enligt en snabbkommentar efter torsdagsmorgonens rapport.

”Vi ser inga väsentliga problem i resultatet, men konsensusförväntningarna var helt enkelt för höga vad gäller resultat och utdelning”, skriver bankens analytiker.

Att utdelningen stannade på 7 kronor per aktie, ned från 8:75 kronor för ett år sedan och klart lägre än den väntade totalutdelningen om 11 kronor, är helt i linje med bolagets utdelningspolicy, påminner Credit Suisse.

”Givet nettoskuldsättningen var förväntningarna för högt ställda”, menar Credit Suisse och hänvisar till en nettoskuld vid årsskiftet om 5,5 miljarder kronor och därtill en efterbehandlingsskuld om drygt 2 miljarder kronor.

”Vi är inte säkra på varför så många analytiker räknade med en påfyllning i form av extra utdelning”, skriver analytikern.

Boliden sänker utdelningenGruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat före skatt blev 1.667 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019. 

I övrig konstaterar storbanken att Boliden har en bit kvar till full produktionstakt i Aitikgruvan, att metallhalterna var lägre än tidigare och att investeringar planerade för 2020 genomförts tidigare än beräknat.

Boliden handlades vid 9.20-tiden på torsdagen till 229:60 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med drygt 5 procent för dagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.