Credit Suisse: Europeiska aktier är billiga

För två månader sedan sänkte Credit Suisse europeiska aktier till neutral. Nu har banken åter satt övervikt på aktierna och anser att flera sektorer kommer att gynnas av eurozonens återhämtning.

Credit Suisse skriver på sin sajt The Financialist att europeiska aktier såg dyra ut för bara ett par månader sedan. Euro Stoxx 50 steg 27 procent från januari till april och euron stärktes mot dollarn. Således sänkte banken europeiska aktier till neutral, men i slutet av förra månaden höjdes de åter till övervikt.

Inställningen till europeiska aktier har också förblivit positiv sedan dess trots de intensiva förhandlingarna mellan Grekland och dess långivare. ”Även när det verkade som en distinkt möjlighet att Grekland skulle lämna euron, ansåg Credit Suisse att marknaderna hade lite att frukta”, skriver banken. När nu Grekland är nära ett nytt stödpaket är den största risken för en återhämtning nästan borta. Samtidigt kommer euron troligtvis att försvagas än mer mot dollarn när Federal Reserve höjer räntan senare i år, vilket de indikerat.

Bankens optimistiska utsikter för europeiska aktier är avhängig av att eurozonens ekonomi återhämtar sig och att euron hålls låg på grund av ECB:s kvantitativa lättnader. Det som för tillfället driver eurozonens återhämtning är lägre energipriser och högre konsumentförtroende.

Enligt Credit Suisse är de nuvarande marknadsförväntningarna alltför pessimistiska och de tror att bolagens rapporter överlag kommer att överraska positiv, vilket kommer få aktierna att stiga ytterligare.

De sektorer som Credit Suisse tror kommer att gynnas mest av de nuvarande förhållandena är banker, konsumentinriktade bolag samt exportbolag. Exportbolagen gynnas givetvis av en depreciering av euron, konsumentinriktade bolag gynnas av ett stigande sentiment och bankerna av ECB:s tillgångsköpsprogram.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.