Credit Suisse höjer storbanker till outperform

Två nordiska storbanker höjs till outperform emedan en strbank sänks till neutral.

Analytikerkollektivet är överdrivet pessimistiska om Handelsbankens negativa kostnadsutveckling.

Det anser Credit Suisse enligt den analys där investmentbanken höjer sin rekommendation på Handelsbanken med två steg från underperform till outperform.

Riktkursen höjs samtidigt från 87 till 101 kronor.

Credit Suisse framhåller i analysen att Handelsbanken har relativt sett mindre risker när det gäller bankens agerande i penningtvättsfrågor än andra nordiska banker.

Investmentbanken ser även kvalitet i Handelsbankens strukturella tillväxt, däribland stark potential inom tillgångsförvaltningsområdet.

Aktien handlas för närvarande 15 procent under sin historiska premiumvärdering, uppger Credit Suisse som samtidigt höjer sina vinstprognoser med 11-15 procent.

Handelsbankens aktie är på fredagsförmiddagen upp 2,1 procent och har därmed gått starkast av aktierna i det svenska storbolagsindexet OMXS30 hittills under handelsdagen.

I somras sade Handelsbankens vd Carina Åkerström att ökningen av bankens kostnadsnivå, jämfört med hur intäkterna har utvecklats, inte är i linje med var banken vill ligga. En översyn av hela banken sker som kan leda till uppsägningar, var budskapet.

I somras sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt att kostnaderna har varit ett ständigt tema kring Handelsbanken under de senaste åren. En rad initiativ har vidtagits, men kostnaderna fortsätter att överraska negativt mot snittförväntan, trots att banken guidat för högre kostnader, resonerade den analytikern.

Det framgår av en analys. Aktien stängde på 90:28 kronor på torsdagen.

Credit Suisse höjer även sin rekommendation för DNB till outperform från neutral. Riktkursen höjs till 184 från 174 norska kronor.

Det framgår av en analys. Aktien stängde på drygt 157 kronor i Oslo på torsdagen.

Credit Suisse sänker sin rekommendation för Nordea till neutral från outperform. Riktkursen sänks till 6:70 från 7:90 euro.

Nordeas pågående och kommande kostnadsminskningsåtgärder kan komma att slå mot bankens intäkter.

Det bedömer Credit Suisse enligt en analys.

Credit Suisse sänker sina vinstprognoser för Nordea avseende åren 2020-2021 med 5-6 procent, drivet av lägre bedömningar om intäkterna. Enligt analysen är Nordea-ledningens huvudfokus kostnader och inte affärsmomentum.

Investmentbanken tror att Nordea i höst kan komma att presentera nya finansiella mål och att det kan innebära ytterligare kostnadsnedskärningar.

Samtidigt ser Credit Suisse nedsiderisker kring Nordeas utdelning. Banken kommer enligt analysen troligen att ändra utdelningspolicyn från att sträva efter att öka utdelningen årligen i absoluta tal, till en policy där utdelningen anges som andel av nettovinsten.

I analysen argumenteras det samtidigt för att banker med betydande exponering mot tillgångsförvaltning, såsom Nordea, Danske Bank, SEB och Handelsbanken, kan komma att uppvisa snabbare intäktstillväxt än konkurrenterna.

Nordea-aktien inledde fredagen på minus, men hade vid 11-tiden återhämtat sig och var upp 0,5 procent.

Nordea genomför sedan tidigare en minskning av personalen med motsvarande 6.000 anställda och konsulter.

I somras upprepade Nordea guidningen om att de totala kostnaderna ska minska under 2019 från 2018, mätt vid oförändrade valutakurser och exklusive jämförelsestörande poster.

Banken stod även fast vid budskapet att kostnadsbasen under 2021 förväntas bli cirka 3 procent lägre än 2018. Dessutom bedömdes fortsatt de kassamässiga kostnaderna under samma period minska med upp till 10 procent, enligt Nordea.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här