Cykliska innehaven lyfter portföljen

PORTFÖLJUPPDATERING Köpen av cykliska aktier före jul har betalat sig. Såväl SKF som Trelleborg har avkastat tvåsiffrigt på en dryg månad.

Efter en tung vecka förrförra veckan med stora kursfall i Mekonomen och Oriflame i spåren av vinstvarningar utvecklades Avkastningsportföljen bättre i förra veckan. Portföljen har nu ett försprång mot index på 0,9 procentenheter sedan årsskiftet. Sedan start är avståndet desto större, vilket framgår av diagrammet nedan:

 

Drivande i återhämtningen har varit portföljens cykliska storbolag inom verkstad och bank. SKF och Trelleborg har stigit med 14,7 respektive 10,7 procent på bara en dryg månad. Positionen i Electrolux från i augusti som tidigare låg hyfsat på minus är nu upp 7,3 procent. Även Autoliv har kommit tillbaka starkt, även om den är svagt på minus sedan inköpet.

I ljuset av ett osäkert konjunkturläge är det lockande att ta hem fina, kortsiktiga vinster. Avkastningsportföljen handlar normalt inte på en månads sikt, men om någon aktie rör sig kraftigt, eller om läget bedöms har ändrats, eller om det helt enkelt dykt upp bättre aktiecase – ja, då kan aktier åka ut snabbt. Detta gäller i synnerhet stora likvida aktier där läsarna ges en möjlighet att handla till snarlika kurser. Kortsiktiga affärer i illikvida aktier kommer att undvikas i möjligaste mån.

Om Avkastningsportföljen prickat någon större botten eller bara hängt med i en kort upprekyl återstår att se. Om Fed skickar lite mer duvaktiga signaler samtidigt som Kina rör sig åt stimulanser finns det hopp om att uppgången kan hålla i sig. Om det istället fortsätter att redovisas data som pekar på en global konjunkturnedång så är det inte omöjligt att några av de cykliska aktierna avyttras.

Mer kortsiktigt riktas dock fokus på rapporterna där SKF och Autoliv båda släpper sina siffror på tisdag.

Tas avstamp i Sandviks rapport som redovisades i måndags i förra veckan, så finns det hopp. Resultatet kom in över förväntan och aktien har stigit efter rapporten.

Sandviks orderingång ökade med 6 procent under fjärde kvartalet. Affärsområdet SMS, som är mest relevant för duon ovan, hade bäst medvind i Nordamerika, medan Europa var stabilt och Asien tappade något. Noterbart är att fordonssegmentet stack ut i negativ bemärkelse i samtliga regioner.

Såväl Autoliv som SKF flaggade emellertid redan i sina niomånadersrapporter för fortsatt svaghet inom fordon på kort sikt, så det bör inte komma som någon överraskning. Vår bild är fortsatt att mycket negativt är inprisat och att eventuella positiva överraskningar kan få de pressade aktierna att återta mer förlorad mark.

Avkastningsportföljen lämnas oförändrad denna vecka. Nedan läget i portföljen per stängning den 25 januari:

Avkport_close_25jan19.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(”script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets