Dagligvaruhandeln ökade 4,0% i maj – inflationen stod för hela ökningen

Försäljningen inom dagligvaruhandeln steg med 4,0% under maj jämfört med samma period i fjol. Det visar Dagligvaruindex från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.
Dagligvaruhandeln ökade 4,0% i maj – inflationen stod för hela ökningen - HANDLA MAT
Foto Anders Wiklund / TT
Justerat för kalendereffekt var tillväxten 3,8%. Justerat för prisökningen på 8,8% under månaden var utvecklingen för dagligvaruhandeln negativ under månaden med -4,8%.

”Prisutvecklingen på livsmedel fortsätter att vara hög. En prisutveckling för livsmedel på den här nivån har inte uppmätts på över 30 år. Det ger effekt även i konsumentled då dagligvaruhandeln nu möter konsumenter med en minskad köpkraft, inte enbart på grund av högre matpriser utan även på grund av högre boräntor och energipriser. Korrigerat för prisutvecklingen minskade försäljningen i maj med 4,8%”, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningen fördelat på butik och e-handel var upp 6,1 respektive ned 26,8%. E-handeln stod för 4,5% av den totala omsättningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.