Dags att agera, Nyrén

Industrivärdens portfölj är fullproppad med bra aktier och rabatten har ökat. Bara det gör bolaget intressant. Om vd Anders Nyrén dessutom vågar agera i de portföljbolag där det trots allt finns problem kan aktien bli betydligt mer spännande.

Maktbolaget Industrivärden behöver knappast någon närmare presentation. Inte heller dess portföljinnehav, där några av landets mest välskötta företag finns. Bolaget tuffar på, håller sina förvaltningskostnader på oförändrat låg nivå och har de senaste åren njutit av Ericssons triumfartade återkomst i kombination med en bra utveckling i Handelsbanken, Sandvik, Skanska och SSAB.

Investmentbolagets avkastning har, sett under den senaste femårsperioden, varit mycket bättre än Investors, framför allt beroende på exponeringen mot nyss nämnda bolag och avsaknaden av placeringar i it-sektorn.

MAKTENS HÖGBORG: Industrivärdens huvudkontor i Stockholm.

Det är också ett par av orsakerna till att bolagets rabatt minskat avsevärt på senare år och aktien handlas till betydligt lägre rabatt än exempelvis Investor och Kinnevik.

Men den kanske främsta orsaken till den minskade rabatten är Fredrik Lundbergs massiva köp av aktier i bolaget. Han förklarade för att par månader sedan att han köpt färdigt och att han är nöjd med sina 17,5 procent av rösterna i Industrivärden, vilket kan vara en av anledningarna till att rabatten återigen börjat stiga. Enligt Affärsvärldens uppskattning ligger den numera på 17 procent, från att varit nere kring 10 procent.

Oavsett vad som är anledningen till att rabatten ökat öppnar det för nya möjligheter. Aktien har plötsligt blivit intressant igen, särskilt med beaktande av hur portföljen ser ut.

I tabellen på motstående sida syns Industrivärdens portfölj, och om innehaven kopplas ihop med Affärsvärldens senaste rekommendationer på bolagen blir portföljen högintressant. Det är idel bolag som vi har köprekommendation på – med ett undantag. Välskötta Sandvik sänkte vi nyligen till “vänta”. Till och med posten “Övrigt” får anses intressant, eftersom halva den består av ett innehav i Volvo.

Så vad är haken? Tja, egentligen ingen vid ett ytligt betraktande, men tittar man djupare finns det ett stort bekymmer, vilket för nya aktieägare kan ses som en möjlighet, nämligen att Industrivärden måste agera i sina portföljbolag. Ty hur välskötta de än är, så är de så pass överkapitaliserade och/eller felstrukturerade att det börjar bli ett problem. Det gäller i framför allt tre av bolagen, nämligen Handelsbanken, SCA och Skanska.

Visserligen kan man hävda att SSAB, med nuvarande fantastiska intjäning, är överkapitaliserat. Men bolaget har precis genomfört ett inlösenprogram och aktieägarna kan räkna med ett nytt om ett år. Och att Ericsson har en stor nettokassa är kanske inte optimalt, men med tanke på vad bolaget gått igenom är det förståeligt. Dessutom är det inte Ericssons balansräkning som gör den aktien köpvärd utan den låga värderingen av resultatet.

Måste agera i problembolagen
Men i trion Handelsbanken, SCA och Skanska måste Industrivärden agera. Handelsbanken är så pass överkapitaliserat att flera av konkurrenterna, däribland Föreningssparbanken och kanske Nordea, har en högre avkastning på det egna kapitalet, vilket kan bli dödsstöten för hela affärsidén. Handelsbankens framgång bygger ju på att banken ska ha högst räntabilitet och därmed kunna göra ordentliga avsättningar till personalen via stiftelsen Oktogonen.

Ändå är banken förvånansvärt defensiv, vilket blir extra ironiskt om man betänker att det är Handelsbanken som hjälpt halva svenska börsen att genomföra återköp och inlösen av aktier. Man börjar ju undra om banken inte vet att den har en skicklig avdelning i sitt eget hus.

I Skanskas fall är det den stora kassan, men framför allt bolagets fastighetsbestånd, som Industrivärden borde göra något åt. Kassan kan motiveras med det faktum att Skanska behöver ett stort eget kapital för sin amerikanska verksamhet. Men att äga obelånade fastigheter för över 10 miljarder kronor, eller en tredjedel av börsvärdet om man så vill, i ett läge där börsen handlar fastighetsbolag till premie är oansvarigt. Skanska skulle på nolltid kunna sätta ihop ett nytt Drott, denna gång med premie. Att fastigheterna inte är lika välpaketerade som Drotts en gång var är inget bekymmer, bytesaffärer mellan fastighetsbolag på börsen är vardagsmat.

I SCA är det knappast någon nyhet för Affärsvärldens läsare vad som behöver göras. Bolaget har byggt upp en konglomeratliknande struktur för att kunna parera de stora svängningarna i skogen. Och vad händer? Alla affärsområden har problem och minskar sina vinster samtidigt. Bevisbördan för SCA är tung, och här måste Industrivärden agera kraftigare.

Ett agerande i dessa tre bolag kan trolla fram väldigt många miljarder för Industrivärden. Lägg till det faktum att Indutrade sätts på börsen i år och att nettoskuldsättningsgraden ligger på bara 11-12 procent och man inser lätt att det finns en stark finansiell kapacitet för ett nytt jätteinnehav.

Industrivärden är, vilket Anders Nyrén tidigare berättat, ute efter bolag med starka marknadspositioner, bra tillväxt och hyfsade värderingar, bolag som Höganäs och Mekonomen. Det är ganska sannolikt att huvudägarna i de två bolagen snart kryper ur hela eller delar av sina innehav, varför Industrivärden mycket väl kan bli ny huvudägare i något av dem redan under detta år eller nästa. Genom ett sådant agerande räcker pengarna snart till något stort. Jag föreslår en corner i Volvo.

____________________

Fyra frågor till vd Anders Nyrén

1 Hur ser du på kritiken av SCA:s strategi?
– Vi ser alltjämt positivt på den tillväxtstrategi som vi som styrelsemedlemmar var med att formulera i slutet av 90-talet. Den har skapat en god totalavkastning över tiden. SCA:s goda marknadspositioner tillsammans med de stora värdena i bolaget gör att vi varit köpare av SCA-aktien på nuvarande nivåer.

2 Handelsbankens eget kapital är för stort. Varför agerar ni inte?
– Vår syn på bankens kapitalstruktur är något som vi, precis som i andra bolag, till exempel SSAB, diskuterar i styrelsen. Vi har alltid stått bakom principen att ledningen i ett bolag svarar för operativa frågor samt att dess ordförande svarar på ägarfrågor. Det tycker jag är en bra princip.

3 Är skapandet av ett nytt “Drott” någonting ni funderar på i Skanska?
– Samma svar som på föregående fråga, tilläggas kan att omsättningshastigheten i Skanskas portfölj av fastigheter ökat markant under de senaste åren.

4 Varför är rabatten i C-aktien mycket större än i A-aktien?
– Det är egentligen inte min sak att kommentera men nog är rabatten hög, högre än vad den teoretiskt sett borde vara med hänsyn till den något lägre likviditeten i C-aktien. Det är bland annat därför som jag själv köpt ytterligare C-aktier efter vår kvartalsrapport.

______________________

AKTIEN:

C-aktien lockar mest

Den klassiska rekommendationen för Industrivärden i denna tidning har varit: “Avvakta med aktien och köp de underliggande tillgångarna i stället.” Nu är det dags att ändra inställning. Dels för att nästan samtliga underliggande tillgångar är köpvärda. Dels för att rabatten är tillräckligt hög för att locka till köp. Dels också för att direktavkastningen är mer än väl godkänd.

Det håller dessutom på att hända lite spännande saker i bolaget, exempelvis avknoppningen av Indutrade och fortsatta kapitalöverföringar från portföljbolagen. Om Anders Nyrén dessutom lyckas bidra till strukturförändringar i flera av bolagen kan det bli riktigt spännande.

C-aktien handlas av någon obegriplig anledning till 24 procents rabatt. Det är helt omotiverat och därför rekommenderar vi den i första hand. Köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight