Danmark sade nej till EMU

Danskarna tackade i folkomröstning nej till medlemskap i EMU, den europeiska monetära unionen. Därmed ökar sannolikheten att britterna och svenskarna också säger nej. Ledande EU-länder som Tyskland och Frankrike vill nu skynda på integrationen och de institutionella reformerna inom euroländerna.

Företagsköp

Det amerikanska mikrovågsföretaget Remec lägger ett bud värt 4,7 miljarder kronor på Allgon, som tillverkar utrustning för mobil telekommunikation. Styrelsen rekommenderar aktieägarna att acceptera budet. Tidigare har Allgons svenska branschkollega LGP lagt ett bud som Allgons styrelse avvisat.

AP Fastigheter, som ägs av Första och Andra AP-fonden, lägger ett bud värt ca 1,8 miljarder kronor på fastighetsföretaget Diös. Ett par av Diös storägare, bl.a. förre Skanskachefen Melker Schörling, är dock tveksamma till budet.

Riskkapitalbolaget Industri Kapital drar tillbaka sitt 9,4-miljardersbud på Perstorp. Anledningen är att Perstorps golvverksamheter utvecklats sämre än beräknat.

Kraftbolaget Sydkraft och det franska sopföretaget Sita köper sopföretagen WM Sellbergs och Sakab. Priset är 1,8 miljarder kronor, säljare är ett dotterbolag till amerikanska Waste Management Inc.

Övriga affärer

Sjätte AP-fonden förlorar 323 miljoner kronor sedan programvaruåterförsäljaren Netsys gått i konkurs. Tidigare i år har fonden förlorat 33 miljoner kronor på e-handelsföretaget Dresssmarts konkurs.

Nya företag

Finländska Outokumpu Steel och Avesta Sheffield går samman och blir näst störst i världen inom rostfritt stål. Avesta Sheffields aktieägare erbjuds att byta en aktie i Avesta Sheffield mot en aktie i Outokumpu Steel, som byter namn till Avesta Polarit och noteras på Stockholmsbörsen. Det nya bolaget kommer att ägas till 55 procent av Outokumpu Steels moderbolag, statliga Outokumpu, och till 45 procent av Avesta Sheffields aktieägare.

Ekonomi & politik

Statligt dominerade Telia säljer ut dotterbolaget Eniro via ett holländskt bolag. På så sätt slipper Telia betala 2 miljarder kronor i reavinstskatt. Finansminister Bosse Ringholm och näringsminister Björn Rosengren försvarar bolaget, medan andra ledande socialdemokrater, bl.a. skatteutskottets ordförande Arne Kjörnsberg, är kritiska.

Personnytt

Kerstin Hessius, en av medlemmarna i riksbankens direktion, avgår vid årsskiftet, då hennes mandatperiod går ut. Hon vill inte binda sig för en ny sexårsperiod.

Telefoniföretaget Doros VD, Claes Bühler, får sparken. Bolagets dåliga resultatutveckling är orsaken.

Internationell politik

Den politiska situationen i Jugoslavien är orolig sedan oppositionen med Vojislav Kostunica i spetsen vunnit valet över president Slobodan Milosevic. Denne hävdar att oppositionen inte fick de mer än de 50 procent som behövs för att vinna och kräver en andra valomgång, men anklagas själv för valfusk. Västländerna trycker på, bland annat via ryske presidenten Putin, för att få Milosevic att avgå.

Ledande oljeexportörer, som Venezuela och Libyen, hotar väst med lägre produktion, sedan EU-länderna övervägt att följa USA:s exempel och minska oljelagren för att få ned det höga oljepriset. Samtidigt har dock världens ledande oljeexportör, Saudiarabien, lovat verka för att priserna stabiliseras.

EU och Ryssland diskuterar en kraftig ökning av de europeiska gasköpen, en följd av EU:s oro för oljeberoendet.

I USA sjönk andelen fattiga i fjol från 12,7 till 11,8 procent, den lägsta nivån på 20 år. Medianinkomsten för hushåll ökade med 2,7 procent till 395.915 kronor per år.Internationellt näringsliv

Europeiska bankmyndigheter granskar lån på 1.652 miljarder kronor som getts till europeiska telekombolag för köp av licenser för tredje generationens mobiltelefoni.. Myndigheterna är rädda för att bankerna kan ha tagit för stora risker och jämför med fastighetskrisen 1992.

Franska konglomeratet Vivendi anpassar sig till anglosachsiska krav på börsföretag inför fusionen med den kanadensiska underhållningsjätten Seagram och tar bort de flesta av sina rösträttsbegränsningar och regler som hindrar fientliga bud på bolaget.

Till följd av eurofallet tänker den japanska elektronikjätten Sony flytta produktion av hemelektronik till Europa. Bolagets försäljning där har ökat kraftigt det senaste året, men eftersom euron försvagats så mycket har intäkterna i yen inte ökat alls.

Tysk-amerikanska fordonsjätten Daimler Chrysler har varnat för att rörelsevinsten för helåret blir 30 procent lägre i fjol på grund av förluster i verksamheten i USA.

Amerikanska fotojätten Eastman Kodaks aktier föll till sin lägsta nivå på nära sex år, sedan bolaget varnat för att försäljningen plötsligt försämrats. Bolaget kämpar redan med ökad konkurrens på grund av den digitala tekniken.

EU-kommissionen har sagt nej till ett samriskföretag mellan musikjätten EMI och film- och underhållningsjätten Time Warner, men ja till fusionen mellan Time Warner och internetjätten AOL. EMI och Time Warner kan få godkänt senare, om de säljer av någon stor verksamhet. Kommissionen kommer också att godkänna fusionen mellan franska Vivendi, amerikanska Seagram och Canal Plus.

Amerikanska justitieministeriet har råkat ut för ett bakslag i konkurrensmålet mot programvarujätten Microsoft. Högsta domstolen anser att Microsoft måste få säga sitt i lägre instans innan HD tar upp fallet.

Luxemburgföretaget Arbed, en av Europas två ledande ståltillverkare, rapporterar bättre vinst än väntat för första halvåret och är optimistiskt om det andra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.