Danske Bank: Övervikta amerikanska och japanska aktier

Danske Bank väljer att behålla sin övervikt i amerikanska såväl som japanska aktier, framgår det av ett veckobrev.
Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank.
Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank. Foto: Alexander Donka

Under förra veckan kom ny statistik för både Japan och USA. I USA visade siffrorna att både konsumentpriserna och producentpriserna var högre än väntat i januari

”Sammantaget ledde detta till att marknaden omvärderade tidpunkten för den första räntesänkningen i USA, som nu väntas bli aktuell först i juni”, skriver Danske Bank.

”Vi väntar oss fortfarande att inflationen i USA kommer att röra sig ner mot 2 procent under andra halvåret, men det finns en risk att det går långsammare den sista biten”.

Ny BNP-statistik visade att Japan hamnade i en teknisk recession, alltså att tillväxten var negativ två kvartal i rad.

”Det gjorde att marknadens förväntningar på en första räntehöjning från Bank of Japan sköts på framtiden, och sjunkande räntor fick den japanska aktiemarknaden att lyfta.”

Danske Bank kommenterar även Nvidias kommande rapport som släpps på onsdagskvällen svensk tid.

”Onsdagens rapport lär vara stark, men efter kursuppgången är förväntningarna förstås också högt ställda. Enligt Bloomberg väntas Nvidias intäkter ha ökat med över 100 procent de senaste 12 månaderna”, skriver banken.

”Rapporten kan sätta tonen för marknadsutvecklingen under andra halvan av veckan, särskilt för de stora teknikbolagen i USA som dragits med i AI-rallyt på marknaden.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets