Danske Bank: ”Var inte för försiktig till börsen”

"Den globala ekonomin har förblivit mer motståndskraftig än vi förväntade oss och de kommande kvartalen tycks ingen global lågkonjunktur ligga i korten. Därmed bör man undvika att vara alltför försiktigt inställd till börsen", menar Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.
Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank.
Maria Landeborn, senior strateg vid Danske Bank. Foto: Alexander Donka

Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn, menar att sentimentindikatorer visserligen varit svaga, men att faktiska data pekar på att tillväxten trots det har förblivit robust. Banken behåller därmed en neutral vikt i aktier.

Även när det gäller USA så har banken neutral aktievikt:

”Det amerikanska rallyt fick ytterligare bränsle förra veckan av en stark rapport från Nvidia som fick aktien att lyfta drygt 24% på en handelsdag. Ekonomin är fortfarande stark, och förra veckans preliminära PMI för maj visade att tjänstesektorn går som tåget medan tillväxten i industrin bromsade in något”, skriver Landeborn i bankens veckobrev.

avtal kan lyfta börserna

I helgen nådde president Joe Biden och republikanernas Kevin McCarthy en överenskommelse om att lyfta det amerikanska skuldtaket.

”Förutsatt att avtalet röstas igenom så har ett av de största orosmolnen för marknaden i närtid lättat och det kan bidra till att lyfta börserna.”

När det gäller Europa så är det en tudelad syn och Danske behåller därför en undervikt i europeiska aktier.

”I Tyskland föll industri-PMI till 42,9 och reviderade BNP-siffror visade att den tyska ekonomin krympte för andra kvartalet i rad under Q1, bland annat till följd av minskad konsumtion. Det betyder att Tyskland nu befinner sig i en teknisk recession. Den europeiska ekonomin är precis som den amerikanska tydligt tudelad, med en svag industri och betydligt starkare tjänstesektor.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.