Danske: Nyhetsflödet måste överraska positivt för mer börsuppgång

En påtaglig eufori på marknaden ökar risken för bakslag i närtid, men på sikt finns fog för fortsatt optimism, skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Marknaderna har haft gott om tid att prisa in såväl positiva effekter av det amerikanska valet som en snar utrullning av ett coronavaccin, skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn, som samtidigt pekar på att makrodatan som kommit in också varit starkare än väntat.

På sina håll är euforin på marknaden påtaglig och de senaste fyra veckorna har globala investerare nettoköpt aktiefonder för rekordhöga 140 miljarder dollar samtidigt som P/E-talet för MSCI World AC ligger på den högsta noteringen sedan i mars 2000.

”Det här innebär att för att börsen ska klättra vidare uppåt, så behöver nyhetsflödet fortsätta överraska positivt. Frågan är om det är möjligt att vi kan få så mycket mer goda nyheter i närtid. Den senaste veckan har vi faktiskt snarare fått några negativa besked”, skriver Maria Landeborn och pekar på de utdragna brexitförhandlingarna, en ökad amerikansk amerikansk arbetslöshet och en stämningsansökan mot Facebook från USA:s konkurrensmyndighet.

Samtidigt som utrullningen av vaccin redan har påbörjats i Storbritannien och ett antal länder väntas följa efter inom kort pågår fortfarande den globala pandemin. Det kommer dröja månader innan flockimmunitet uppnås och att ekonomin i sin tur påverkas av detta. Detta innebär också att marknaden väntar sig att såväl centralbanker som regeringar kommer att öppna plånboken på nytt, menar Maria Landeborn.

”Här och nu har mycket positivt prisats in i aktiekurserna och i närtid finns risk för bakslag. Samtidigt är sannolikheten god att den globala ekonomin ökar takten under nästa år och att bolagsvinsterna lyfter kraftigt. Stigande vinster i kombination med en fortsatt mycket expansiv finans- och penningpolitik globalt, gör att vi ändå bedömer att det finns fog för optimism inför börsåret 2021”, skriver hon.

Banken behåller en liten övervikt i aktier inför nästa år och har en förväntad avkastning på ett globalt aktieindex på 3-8 procent de kommande tolv månaderna.