Danske: Riksbanken höjer räntan tre gånger på ett år

Danske Bank tror nu att Riksbanken höjer räntan i såväl september som november. Det framgår av ett kundbrev.
Danske om svenska tillväxten
Michael Grahn på Danske Bank.

Danske Bank räknar nu med att Riksbanken höjer räntan med 25 punkter i september och sedan ytterligare en gång i november och en gång i februari 2023. Den tidigare prognosen var en första höjning i februari 2023.

De påpekar i sitt kundbrev att februariinflationen överraskade på uppsidan. KPIF-inflationen steg till 4,5%. Väntat var en inflationstakt på 4,1%. Samtidigt steg KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, till 3,4%. Väntat var 3,0%. Riksbankens prognoser låg på en KPIF-inflation på 4,0% och en KPIFXE-inflation på 2,3%.

Danske Bank skriver att även om energipriserna spelar en roll i den stigande inflationen är det nu tydligt att energipriserna inte är den drivande orsaken. De menar att den höga inflationen främst är en konsekvens av problem på utbudssidan, på grund av pandemin, kriget i Ukraina och en skakig elmarknad.

”Så på det hela drivs inflationen av faktorer som är mer eller mindre utanför Riksbankens kontroll”, skriver de.

De menar att det kommer att vara omöjligt att dämpa inflationen på kort sikt, såvida inte krisen i Ukraina får sin lösning och råvaru- och energipriserna normaliseras, men menar att Riksbanken troligtvis kommer att avisera en policyåtstramning i april. Detta då inflationsförväntningarna stiger och inflationen på importerade varor och tjänster stiger.

”Inflationsdynamiken har utvecklats på ett sätt som gör att vi tror att Riksbanken kommer att tänka om när det gäller timingen för policyåtstramningen i april, och flagga för betydligt tidigare räntehöjningar än den nuvarande prognosen (2024)”, skriver de.

Samtidigt, påpekar de, kan tidigare policyåtstramningar än vad Riksbanken för närvarande prognostiserar tillåta dem att genomföra en ”kort och rimligt mild höjningscykel”.

Danske Bank står fast vid prognosen om att inflationen kommer att falla tillbaka under 2023. Samtidigt är de skeptiska till att den för närvarande höga inflationen, via kompensationskrav, kommer leda till ett tydligt uppåttryck på lönerna.

Danske Bank är den senaste i en rad banker som skruvar upp sina prognoser för en första räntehöjning från Riksbanken. Nordea tror på en räntehöjning om 25 punkter i september, och sedan en lika hög höjning i november. SEB spår att Riksbanken gör en första räntehöjning i november. Därefter väntas tre höjningar följa under 2023. Swedbank räknar med att Riksbanken kommer att höja räntan första gången i september, följt av ytterligare en höjning i februari 2023. Även Handelsbanken tror att Riksbanken kommer att höja räntan i september i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets