Danske ser risk för ökade kurssvängningar

Oron på marknaden har lugnat ner sig, men Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn skriver i sitt veckobrev att hon inte inte är övertygad om att de stora kurssvängningarna är över för den här gången.
Maria Landeborn om börsen
Foto: TT och Danske Bank

Maria Landeborn menar att börsutvecklingen efter kriget har följt det historiska mönstret perfekt. S&P 500 bottnade 17 dagar efter att kriget startade, och börsnedgången summerades till 7,2%. Förra veckan stärktes sentimentet på marknaden och volatiliteten fortsatte ner. Danske Bank är emellertid inte övertygad om att de stora kurssvängningarna ligger i backspegeln. Coronautbrottet i Kina leder till nya nedstängningar som kan påverka produktion och leveranskedjor. Samtidigt består de geopolitiska spänningarna mellan Ryssland och väst. Dessutom leder de höga energipriserna till att hushållens köpkraft urholkas och företagens kostnader ökar. Därför behålls en neutral vikt i aktier.

”Det är lätt att argumentera för att osäkerheten är hög till följd av krig, stigande energipriser, den högsta inflationen på flera decennier och inte minst den penningpolitiska U-svängen i USA. Trots det har oron på marknaden lugnat ner sig, och kanske har investerarna delvis vant sig vid de nya förutsättningarna. Vi är dock inte helt övertygande om att de stora kurssvängningarna är över för den här gången”, skriver Maria Landeborn.

Den seniora strategen skriver att det som främst kan påverka tillväxten negativt framöver är stigande priser på olja och gas. Men hon pekar samtidigt på att oljepriset ännu inte nått upp till de ”worst case scenario”-nivåer som analytiker skissade på i början av krisen. Det har mildrat oron på marknaden.

Vidare har räntorna fortsatt upp efter hökaktiga uttalanden från centralbankschefer. Den amerikanska 10-årsräntan nådde nästan 2,5% i slutet av veckan. Förväntningarna på den amerikanska centralbanken Federal Reserves åtstramningar har ökat kraftigt.

”Det är därför något förvånande att konstatera att tillväxtbolag har gått bättre än värdebolag sedan ett globalt index bottnade den 8 mars i år. Marknaden tycks vara mer lättad än oroad av det faktum att Fed nu tar inflationshotet på stort allvar. En snabb åtstramning var kanske inte det marknaden helst av allt ville ha 2022, men hög osäkerhet kring penningpolitiken var uppenbarligen ännu värre”, skriver Maria Landeborn.

Trots att de stigande räntorna tillsammans med höga energipriser  ökar risken för en global lågkonjunktur om 1-2 år, menar hon att historisk data visar att avkastningen på aktier oftast varit god året innan en recession. Dessutom visar makrodata att tillväxten i ekonomin är god.

Danske Banks aktiestrateg Molly Guggenheimer tror att flera börsbolag kan komma med vinstvarningar den närmaste tiden. Bland annat eftersom många bolag bedömde att leverantörskedjorna skulle få problem först i andra kvartalet, men att vissa bolag haft svårt med att skeppa komponenter redan i början av året.

”Egentligen är det här ett problem i nästan varje sektor. Det är lätt att tänka att cykliska bolag är känsligast, men det finns hälsovårdsbolag som har haft problem med att få tag i komponenter också. Det allra känsligaste är förstås fordonssektorn och underleverantörer till bilsektorn”, sa hon till Affärsvärlden förra veckan.

Du hittar hennes tankar om börsen och vinstvarningar genom att klicka på den här länken. 

Vill du hitta fler dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen gör du det på Affärsvärldens Börsen idag-sida. Där hittar du också utvecklingen för flera europeiska index. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.