Danske ser svagare drivkrafter för börsen

Danske Bank har en neutral vikt i aktier och tror på större kursrörelser kring tidpunkten för Feds första räntehöjning.
Danske Banks Maria Landeborn., aktiemarknaden
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Danske Bank ser svagare drivkrafter för börsen den närmaste tiden. Det skriver bankens seniora strateg och sparekonom Maria Landeborn i sitt senaste veckobrev. Således bibehålls den neutrala vikten i aktier.

Samtidigt som tillväxten väntas avta i såväl Europa som USA och förbli dämpad i Kina väntas centralbankerna strama åt penningpolitiken under året. Stigande kostnader väntas på samma gång leda till lägre lönsamhet för företagen.

”Volatiliteten kan förbli hög under perioden före och efter Feds första räntehöjning, vilket betyder att vi väntar oss perioder av fortsatt stora kursrörelser under de kommande månaderna”, skriver Maria Landeborn.

Robur-topp: Vi har haft ett riktigt starkt börsår – kan bli positivt 2022

Danske Bank rekommenderar sedan en tid tillbaka en övervikt i finanssektorn. Maria Landeborn påpekar också i veckobrevet att bankaktier ses som attraktiva att äga, mot bakgrund av stigande räntor. När rapportsäsongen nu inleds väntas också storbankerna i USA rapportera rekordvinster för 2021. Danske har också fortsatt en övervikt i amerikanska aktier. Detta på grund av den starka tillväxten i ekonomin och den relativt låga risken för restriktioner jämfört med andra länder.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.