Danske tror på stigande massapris

Det går trögt med prisuppgången för pappersmassa men Danske Bank tror att det kommer.
Danske tror på stigande massapris - massaved-virke-skog-700_binary_6956281.jpg
”Vi tror inte att det kommer att gå lätt eller fort med prishöjningarna. Men vi räknar ändå med att massapriset kommer att stiga de kommande åren. Den enkla anledningen är att det inte finns några större projekt som ökar kapaciteten. Under 2021 räknar analysföretaget Hawkins Wright med att det tillkommer cirka 100 000 årston NBSK massa i världen. Samtidigt väntas efterfrågan öka med cirka 600 000 ton (drygt 2 procent) jämfört med i år. Inte heller åren därefter finns det några större expansionsprojekt planerade för NBSK-massa”, skriver Oscar Lindström i nyhetsbrevet Skog & Ekonomi.

Sedan SCA, tidigare i höst, annonserade en 40-dollarsprishöjning på långfibrig sulfatmassa (NBSK) har man hitintills fått igenom knappt hälften. Enligt Oskar Lindström är det två saker som gör det svårt att få upp priserna.

Den första är det stora prisgapet mot billigare kortfibermassa. Medan långfiberpriserna har stigit något har nämligen kortfiberpriserna legat kvar på botten. Gapet är idag på historiskt höga $178 per ton. Det gör det svårt för de nordiska producenterna att höja priset eftersom kunderna då får allt starkare incitament att byta den dyrare långfibermassan mot billigare kortfibermassa.

Den andra orsaken till trögheten i prishöjningarna är de höga producentlagren. Enligt senaste statistiken från i slutet av oktober, motsvarade de globala producentlagren för NBSK 36 dagars leveranser. Visserligen är det en nedgång på 6 dagar från september, men över det historiska oktobersnittet på 30 dagar. Detta är en försvårande omständighet, även om lagernivåerna påverkats av att man senarelagt planerade underhållsstopp från vår till höst på grund av coronan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco